Kompania maqedonase "KMG Living" projekton mobilje të përshtatura për njerëzit me aftësi të kufizuara fizike

Kompania thotë se ata janë duke punuar në prodhimin e mobiljeve që do të kenë zgjidhje specifike për funksionimin praktik të njerëzve me nevoja të veçanta, gjegjësisht ata dizajnojnë mobilje që do ta bëjnë jetën e tyre më të lehtë, dhe deri diku do të zvogëlojë dhimbjen e këtyre njerëzve.

Përpjekjet e vendeve për integrimin dhe funksionimin e qetë të personave me aftësi të kufizuara në çdo segment të jetës shoqërore po bëhen gjithnjë e më të dukshme dhe të dukshme. Kjo është arsyeja pse autoritetet përpiqen për mbështetje të vërtetë të të gjitha përpjekjeve që kanë për qëllim sigurimin e jetës së përditshme cilësore të personave në këtë kategori. Përveç kësaj flet mbështetja e Fondit Shtetëror për Inovacionin dhe Zhvillimin Teknologjik për kompanitë që me risitë e tyre duan të kontribuojnë në këtë drejtim.

“KMG Living” është një prej tyre, dhe ata veprojnë në fushën e prodhimit të mobiljeve sipas nevojave të personave me aftësi të kufizuara fizike, të cilat në të ardhmen, përveç në shtëpi, mund të jenë pjesë e objekteve të institucioneve si pjesë e idesë të aksesueshmërisë.

Kompania thotë se ata janë duke punuar në prodhimin e mobiljeve që do të kenë zgjidhje specifike për funksionimin praktik të njerëzve me nevoja të veçanta, gjegjësisht ata dizajnojnë mobilje që do ta bëjnë jetën e tyre më të lehtë, dhe deri diku do të zvogëlojë dhimbjen e këtyre njerëzve.

“Qëllimi i projektit është të prodhojë mobilje të përshtatura dhe plotësisht të përshtatshme për njerëzit me aftësi të kufizuara fizike, duke u mundësuar atyre të funksionojnë në mënyrë të pavarur dhe të plotësojnë nevojat e tyre. Mobiljet e prodhuara do të japin zgjidhje specifike për problemet e njerëzve me aftësi të kufizuara fizike, dmth. do të dizajnohet për ta bërë jetën e tyre të përditshme më të lehtë. Produktet që rezultojnë nga ky projekt kanë përdorim praktik dhe të pakufizuar në jetën personale dhe do të mbushin boshllëqet në sigurimin e mobiljeve që kanë një dizajn jo standard, “tha pronari dhe menaxheri i” KMG Living “Oliver Risteski, duke theksuar se përveç në tregun maqedonas këto pjesë të mobiljeve të së ardhmes do të jenë në dispozicion për rajonin më të gjerë dhe tregun botëror.

Ai shpall produkte të reja, të tilla si tavolina dhe karrige që do të jenë të rregullueshme në lartësi dhe kënde në mënyrë që të lehtësojnë aktivitetet e përditshme për njerëzit në karrige me rrota dhe personat me aftësi të kufizuara.

“Ato do të jenë të përshtatshme për njerëzit që kanë lëvizshmëri të kufizuar, domethënë ecje, qëndrueshmëri, përdorin pajisje lëvizëse (p.sh. paterica, mjete ndihmëse), edhe nëse kanë kufizime të përkohshme të aktivitetit, të tilla si kufizime pas operacionit ose dëmtime ortopedike, të tilla si dhe fëmijët me skolioza, autizmi dhe të ngjashme. Produktet mund të ndihmojnë në aktivitetet e përditshme dhe të mundësojnë qëndrimin e duhur të trupit ”, shpjegon Risteski.

Ideja lindi spontanisht, pra si rezultat i kërkesave të disa përdoruesve.

“Ideja vjen nga përvoja ime shumëvjeçare në prodhimin dhe shitjen e mobiljeve. Unë shpesh isha pjesë e ekipit për të përshtatur një pjesë të mobiljeve standarde për t’iu përshtatur nevojave të një klienti me aftësi të kufizuara fizike. “Shumica e tyre ishin fëmijë të moshës shkollore, kështu që më duhej të përshtatja një tavolinë, dhomë ngrënie dhe madje edhe sende kuzhine për t’i bërë ato më të arritshme për karriget me rrota ose nevoja specifike,” tha novatori Risteski.

Duke ndjekur trendet, pra duke ndjekur shembullin e gjithnjë e më shumë organizatave dhe sektorëve shoqërorë që kontribuojnë që këta njerëz të integrohen dhe të funksionojnë në mënyrë të pavarur, personi i parë i kompanisë me kujdes dhe në konsultim me ekspertët zhvillon një koncept që do të plotësojë ofertën që është e pakët në tregun tonë, dhe ka për qëllim këtë kategori të cenueshme të personave.

“Misioni ynë është të hartojmë dhe prodhojmë me kujdes mobilje në konsultim me profesionistë në lidhje me njerëzit që kanë nevojë për mbështetje. “Kjo do të thotë që e gjithë familja mund të gëzojë,” tha Risteski.

Ai thekson se ata do të jenë pionierë në këtë fushë, duke qenë se në vend nuk ka dyqane, fabrika apo importues të këtij lloji mobiljesh, prandaj prindërit, kujdestarët duhet të mbështeten gjithnjë e më shumë në zgjidhjet ekzistuese dhe t’i përshtatin ato.

“Mobiljet e përshtatura për këtë kategori njerëzish nuk janë në dispozicion në Maqedoni, as në rajon. Ka disa kompani që prodhojnë produkte mjekësore (shtretër mjekësorë, karrige). Nuk ka asnjë dyqan, asnjë fabrikë në vend, as një importues të një prodhuesi të huaj që trajton këtë kategori mobiljesh. Qëllimi është që ne të ofrojmë produkte me cilësi të lartë, lehtësisht të adaptueshme dhe të disponueshme për kategorinë më të cenueshme. “Planet afatgjata janë që t’i ofrojmë këto produkte në rajon, përmes panaireve të mobiljeve dhe panaireve të ilaçeve,” shpjegon Risteski.

Projekti do të zbatohet me mbështetje financiare prej 27,000 euro nga Fondi për Inovacion dhe Zhvillim Teknologjik në vlerë përmes thirrjes “Startup”.

“Ne jemi mirënjohës që FIZHT mundësoi realizimin e këtij projekti me ndihmë financiare. Mbështetja është vendimtare dhe ka një rëndësi të madhe për zhvillimin e idesë sonë. Deri më tani kemi bashkëpunim të shkëlqyer me Fondin dhe shpresojmë të vazhdojmë bashkëpunimin me një projekt tjetër. Me ato fonde mundësohet teknologjia për prodhim, si dhe sigurimi i lëndëve të para të nevojshme për realizim ”, thotë Risteski.

Risteski ndan pikëpamjen e tij se ka nevojë për një rregullim më të qëndrueshëm me ligj për çështjen e qasjes së personave me aftësi të kufizuara në institucione dhe në të njëjtën kohë vëren se kjo lloj ndihme mungon në shumicën e institucioneve.

“Nuk ka një kapacitet të vetëm shkollor dhe asnjë institucion të vetëm mjekësor në Maqedoni që kishte këtë lloj ndihme në ofertën e tij për këtë kategori njerëzish. Nuk ka asnjë bankë, asnjë gjykatë, aq më pak një institucion komunal ose republikan që ka prezantuar çdo lloj ndihme që do të lehtësonte vizitën ose komunikimin e kësaj kategorie qytetarësh me zyrtarët, diçka që ne besojmë se duhet të rregullohet me ligj.. “Shpresojmë që me ndihmën e FITR do të bëhemi pionierë në ofrimin e këtyre produkteve në çdo shtëpi të prekur, në çdo institucion të prekur,” parashikon me optimizëm Risteski.

Angazhimet janë teknologji të avancuara, njohuri dhe përvojë për të dhënë më të mirën për të krijuar kushte që zhvillimi psiko-fizik i personave me aftësi të kufizuara fizike të përfshihen plotësisht në shoqëri, të jenë të pavarur për të vendosur vetë. Në të njëjtën kohë, produktet në të cilat kompania po punon do të jenë të lehta për tu trajtuar në mënyrë të pavarur dhe do të kenë një qëllim më të gjerë.

Fillimisht, për të arritur tek klientët, KMG Living do të përdorë mediat sociale dhe do të jetë në kontakt të drejtpërdrejtë me qendrat dhe shoqatat e rehabilitimit dhe mbështetjes. Depërtimi në tregjet e huaja është planifikuar në vitin e tretë të projektit.

Projekti përshtatet në vizionin e kompanisë, që është krijimi i një jete më të mirë të përditshme për sa më shumë njerëz.

Kompania u themelua në vitin 2017 dhe prodhon mobilje moderne për të maksimizuar përshtypjen vizuale në ambiente të mbyllura përmes përdorimit optimal të ngjyrave, materialeve, dritës, duke marrë parasysh funksionalitetin e hapësirës dhe krijimin e një atmosfere harmonike. Ofron zgjidhje ideale për mobilje dhe dekorime për shtëpinë dhe vendin e punës.

Kompania punon në fushën e prodhimit të mobiljeve të kuzhinës, dhomave të jetesës, dhomave të gjumit, banjove, zyrave, ndërtesave administrative, dhe është e njohur për cilësinë, dizajnin modern dhe shpërndarjen në kohë të produktit të krijuar për të përmbushur nevojat, dëshirat dhe shijet e klientëve Me