“Startup 3” dha mbështetjen më të madhe financiare për startup-et në historinë e Fondit

70 projektet e reja startup, të mbështetura nga gjithsej 2.6 milionë euro grante, përfaqësojnë mbështetjen më të madhe financiare për kompanitë e reja dhe spin-off në historinë e FIZHT-së, tha drejtori i FIZHT-së Kosta Petrov, në prezantimin e sotëm të rezultateve të thirrjes publike “Startup 3”.

Petrov shtoi se për shkak të numrit të madh të projekteve cilësore, Komisioni për miratimin e investimeve ka kërkuar që buxheti total i planifikuar fillimisht prej 2 milionë euro të rritet për 630 mijë euro shtesë.

Vëllimi i përgjithshëm i investimeve në këto projekte është 3 milionë euro, nga të cilat gjithsej 385 mijë euro janë mjete që do të investohen nga vetë kompanitë.

“Ky është vit i investimeve financiare rekord në startup-et maqedonase. Mbështetja përmes mjetit Startup është rritur në mënyrë dramatike gjatë tre cikleve. Pra, nëse në thirrjen e parë kemi bashkëfinancuar me rreth 1.2 milionë euro, sot flitet për mbështetje me shumë të dyfishuar. Me numrin e ri prej 70 startup-eve, numri i kompanive startup të mbështetur në portofolin total të FIZHT-së arriti në 393 kompani me investime të përbashkëta prej 32 milionë euro. Sipas analizës që kemi bërë, për startup-et në periudhën nga një vit para shfrytëzimit të financave, deri në 2 vjet pas shfrytëzimit të tyre, të ardhurat mesatare janë rritur me 197%. “Në të njëjtën kohë, shpenzimet mesatare janë rritur për 220%,” tha Petrov.

Nëntëdhjetë për qind e kompanive të mbështetura janë përfituese të reja të Fondit, ndërsa vetëm 7 kompani mbështeten për herë të dytë. Për të pasur akses më të madh në mbështetje financiare, FIZHT ka prezantuar një risi në këtë thirrje publike, pra mundësinë për të aplikuar për një ekip projekti të përbërë deri në 5 individë. Nga 70 projekte të bashkëfinancuara, gjithsej 31 janë aplikantë të përbëra nga ekipet e projektit, të cilët para fillimit të realizimit të projekteve janë të detyruar të regjistrojnë një kompani.

Thirrja, këtë herë dominohet nga katër sektorë të rinj: inxhinieria mekanike, industritë kreative, bujqësia, industritë e teknologjisë. Nga projektet e mbështetura, vërehen risi nga farmacisti dhe industria e shëndetësisë me një softuer inovativ për kompanitë farmaceutike, një koncept për analizën e të dhënave gjenetike, dora e parë bionike në vend. Agroteknologjia mbështet projekte me softuer për monitorimin dhe automatizimin e produkteve bujqësore në ambiente të mbyllura, bujqësi precize dhe dron. Në fushën e inteligjencës artificiale, në zhvillimin e së cilës FIZHT investon intensivisht, mbështeten projekte të reja mbështetëse për analiza të teksteve të pastrukturuara nga gjuhët vendase, softuer me inteligjencë artificiale për industrinë e dhëmbëve, si dhe softuer për aplikimin e inteligjencës artificiale në bujqësi. .

(Lista e plotë e projekteve të mbështetura gjendet në faqen e FIZHT-së)

Në konferencën për shtyp, drejtori i FIZHT Petrov, bëri të ditur aktivitetet e planifikuara të Fondit për vitin 2022, veçanërisht për kompanitë fillestare. Vitin e ardhshëm është planifikuar thirrja publike Startup 4, një investim më i strukturuar në kategoritë e reja të startup-eve: startup me rrjedha të thella dhe me ndikim në biznes. Është shpallur komercializimi i teknologjive bujqësore, si dhe një thirrje e re për akseleratorë me fokus në gatishmërinë për investime të startup-eve maqedonase. Vitin e ardhshëm, FIZHT do të investojë për herë të parë në qendrat fillestare.

Mbështetja më e madhe për startup-et maqedonase në vitin 2022 do të vijë përmes Fondit Hibrid të Investimeve prej 27 milionë eurosh në të cilin shteti do të investojë 10 milionë euro. Fondi investues do të menaxhohet nga një menaxher i fondit ndërkombëtar sipas rregulloreve të BE-së dhe do të investojë nga 100,000 deri në 1.5 milionë euro në startup-et maqedonase.

 

 

 

 

 

 

 

„Република Северна Македонија како полноправна членка на НАТО е дел и од НАТО корпоративната безбедност, којашто во себе ја вклучува и сајбер одбраната. За оваа цел нашата држава развива капацитети коишто се во потполност компатибилни со тие на НАТО. Во моментот, Владата на Република Северна Македонија работи на изградба на сеопшт пристап кон подобрување на сајбер отпорноста за што и на 5ти Октомври, 2021 година се изработи Стратегија за справување со хибридни закани. Ова е само чекор кон изградба на национален систем кој што би гарантирал навремен и соодветен одговор на било каква хибридна закана.“, истакна Петров, за предизвиците на компјутерскиот криминал во денешниот свет.

На панелот, Петров зборуваше и за првата Национална стратегија за вештачка интелигенција, која ќе овозможи побрз раст и развој на компании кои што се занимаваат со оваа технологија која во моментов ја развиваат ФИТР и Владата. На стратегијата работат домашни, но и светски истакнати експерти, како и стратешкиот партнер на ФИТР, „Јожеф Стефан Институтот“ од Љубљана. За следната година планиран е и засебен фонд кој ќе инвестира само во “deep tech” стартапи, а преку новиот Инвестициски фонд на ФИТР, ќе се инвестира во иновативните технологии на македонските компании од 100 илјади до 1,5 милион евра.  

На конференцијата во Ерусалим, свое излагање имаа и поранешниот премиер на Велика Британија Тони Блер, светски познатиот музичар и претприемач Вил Ај Ем, како и голем број светски лидери, владини министри и инвеститори кои се заинтересирани за инвестирање во израелски компании.