Kompania maqedonase "Elysium Center" po zhvillon një shtrat mjekësor "të zgjuar”

Shtrati mjekësor “i zgjuar” që do të ndihmojë njerëzit me aftësi të kufizuara dhe sëmundjet neurologjike që nuk janë të lëvizshëm është novacioni i fundit mbi të cilin po punon kompania “Elysium Center”. Shtë një projekt tërësisht maqedonas, në të cilin ekipi i “Elysium” zhvillon softuerin dhe pamjen dhe performancën e shtratit. Ideja unike vjen nga lidhja personale e anëtarëve të ekipit me një koleg që ka nevojë për këtë lloj shtrati. Shtrati i zgjuar do të dalë në treg për një vit, dhe ne po flasim me kreun e “Elysium Center”, Dimitar Shoshev, për mundësitë dhe lehtësitë që do t’u ofrojë përdoruesve.

Zoti Shoshev, shpjegoni konceptin e shtratit të zgjuar mjekësor “Ilin”. Çfarë përfitimesh do të ofrojë për personat me aftësi të kufizuara?

Shtrati i zgjuar mjekësor ka për qëllim personat me aftësi të kufizuara që vuajnë nga goditje në tru, ALS ose sëmundje të tjera neurologjike që e bëjnë të vështirë lëvizjen e trupit. Do të jetë në gjendje të kontrollohet me zë ose sy, për pacientët që nuk janë në gjendje të lëvizin ose të flasin, gjë që do t’i lejojë përdoruesit ta manipulojnë me lehtësi në çdo aspekt që u nevojitet. Gjithashtu, personi që do të përdorë shtratin do të jetë në gjendje, duke përdorur teknologjinë dhe softuerin që do të integrohet, të kthehet automatikisht majtas dhe djathtas gjatë gjumit, për të shmangur situatën e krijimit të plagëve decubitus nga shtrirja e propozuar. Gjithashtu, shtrati i zgjuar do të jetë në gjendje të drejtohet në formën e një kolltuku dhe mund të kontrollohet nga personeli mjekësor ose të afërmit e ngushtë, përmes një tableti të integruar me një aplikim të veçantë.

Në cilën fazë të zhvillimit është projekti aktualisht?

Projekti aktualisht është në fazën fillestare të zhvillimit, duke qenë se kemi nënshkruar marrëveshjen me Fondin për Inovacionin dhe Zhvillimin Teknologjik në shtator. Sidoqoftë, ne presim shumë shpejt, në pak muaj, të arrijmë në prototipin e parë, pra versionin pilot, dhe brenda një viti versioni përfundimtar i shtratit të zgjuar mjekësor do të jetë gati.

Çfarë lloj teknologjie përdor, cila është veçantia e shtratit të parë të mençur mjekësor maqedonas?

Vetë ideja për të bërë një shtrat mjekësor që do të ndihmojë njerëzit e palëvizshëm, do ta bëjë jetën e tyre më të lehtë dhe do të sigurojë një jetë më të mirë të përditshme për ta, por edhe për njerëzit që kujdesen për to, është novatore. Mundësitë që do të ketë shtrati “Ilin” janë unike në botë. Në veçanti, i referohet mundësisë që personi të kthehet automatikisht anash majtas ose djathtas pas një periudhe të caktuar. Aktualisht ekziston vetëm një shtrat i ngjashëm i zgjuar i prodhuar në SHBA, por nuk e ka këtë mundësi dhe kushton 45,000 dollarë. Tona do të ketë shumë më tepër mundësi, dhe një çmim shumë më të ulët. Një nga avantazhet është fakti që shtrati novator mund të përdoret si në spitale ashtu edhe në shtëpi. Do të jetë lehtësisht i lëvizshëm, i montueshëm dhe do të lëvizë me rrota, gjë që do ta bëjë personin me aftësi të kufizuara në shtëpi shumë më të pavarur nga të dashurit, dhe ata do të kenë më shumë kohë për pjesën tjetër të kujdesit që duhet të ofrojnë. Aplikacioni që menaxhon shtratin gjithashtu do t’u ofrojë përdoruesve mundësinë për të ndezur ose fikur llambat, ajrin e kondicionuar dhe më shumë në shtëpi.

Cilat janë planet tuaja për marketingun e kësaj pajisjeje novatore?

Pas realizimit të projektit për zhvillimin e softuerit dhe vetë shtratit, ne planifikojmë të vazhdojmë prodhimin këtu, që do të thotë se nga ideja deri në realizimin e produktit përfundimtar, ky do të jetë produkt maqedonas. Përveç faktit që ne planifikojmë të prodhojmë shtratin mjekësor të zgjuar në Maqedoni, ai do të jetë i dedikuar kryesisht për tregun tonë. Sigurisht, ne planifikojmë të zgjerohemi, dhe ta ofrojmë atë së pari në tregjet rajonale, dhe pastaj më gjerë. Ky është një produkt që nuk është i disponueshëm jo vetëm në vendin tonë, por edhe në shumë vende evropiane, kështu që ne jemi të bindur se interesimi do të jetë i madh. Gjëja më e rëndësishme për ne dhe misionin tonë është të arrijmë sa më shpejt njerëzit për të cilët është menduar dhe të ndihmojmë dhe sigurojmë një jetë më të mirë.