Kompania maqedonase ka zhvilluar një zgjidhje inovative për matjen e ndotjes

Njerëzit në të gjithë botën po ndjejnë efektet negative të ndotjes së ajrit. Hulumtimet e fundit tregojnë se pothuajse 90% e njerëzve në botë thithin ajër të ndotur, duke shkaktuar vdekjen e parakohshme të mbi 4 milionë njerëzve në nivel global. Për fat të mirë, ndërgjegjësimi për lidhjen midis shëndetit të njeriut dhe ajrit të ndotur po rritet, dhe vitet e fundit përgjigjet për këtë pyetje vendimtare dhe gjithnjë të pranishme janë kërkuar në mënyrë aktive. Kompania maqedonase Inform DOO, e motivuar nga ky problem, ka zhvilluar një zgjidhje inovative – PURECLOUD!

Fillimi i gjetjes së një zgjidhjeje për një problem fillon me identifikimin dhe analizimin e shkaqeve që qëndrojnë pas atij problemi: çfarë e shkakton atë? Pse po ndodh kjo? Pastaj, në bazë të atyre të dhënave, përgatitet një strategji për zgjidhjen e problemit. PURECLOUD është një pajisje novatore që mat ndotjen e mikro-vendndodhjes, mbledh të dhëna dhe i ruan ato në re, në mënyrë që ato pastaj të ndahen dhe të përdoren në studime të mëtejshme. Të shqetësuar nga niveli seriozisht i lartë i ndotjes, një grup ekspertësh vendas dhe entuziastë të mjedisit në të kaluarën në bashkëpunim me FEEIT dhe të mbështetur nga Fondi për Inovacionin dhe Zhvillimin Teknologjik, punuan shumë për të krijuar një pajisje që do të sigurojë një pasqyrë të detajuar të të dhënave të besueshme mbi ndotjen e ajrit. Projektuar për të ndihmuar inspektorët mjedisorë, agjencitë qeveritare dhe kompanitë të monitorojnë nivelet e ndotjes, PURECLOUD është rritur nga një realitet shpresëdhënës në një realitet që tashmë ka filluar të përdoret në praktikë.

Ata thonë: “Njohuria është fuqi” dhe me të vërtetë është kështu, sepse të gjesh një përgjigje për një pyetje është gjithmonë njohuri dhe njohuri të fituara më parë për këtë temë. Të dhënat që PURECLOUD mbledh duke matur cilësinë e ajrit mund të ndihmojnë shumë më tepër sesa thjesht të na japin një pamje të vërtetë të ndotjes. Ato japin informacion të detajuar mbi shkakun dhe sasinë e ndotjes, të cilat do të jenë me përfitim të veçantë për autoritetet dhe palët përgjegjëse për të futur rregullore efektive mjedisore në mënyrë që të zvogëlohen dhe eliminohen efektet e dëmshme të ndotjes.

Vetëm në Maqedoni, më shumë se 2,500 raste të vdekjeve të parakohshme nga sëmundjet dhe komplikimet e shkaktuara nga ndotja e ajrit raportohen çdo vit. Emetimet e tepërta nga kompanitë, automjetet dhe individët e papërgjegjshëm kanë pasoja për të gjithë anëtarët e komunitetit, dhe përgjegjësia për zgjidhjen e këtij problemi i përket të gjithëve ne, por kryesisht kompanive dhe industrive që janë ndotësit kryesorë, si dhe organeve rregullatore që propozojnë masa mbrojtëse.

Zbulimi i shkaqeve të problemit tregon vetëm rrugën, por marrja e masave është hapi i parë drejt gjetjes së një zgjidhjeje. Ajo që ofron PURECLOUD si platformë është shumë e dobishme për t’iu përgjigjur pyetjeve se kush, si dhe ku ndot, sepse falë sensorëve GPS mund të përcaktojë vendndodhjen e saktë të burimit të ndotjes. Projekte të tilla përfituese shoqërore kanë përdorim të gjerë dhe potencial global, të cilat në të ardhmen mund të çojnë në politika realiste dhe efektive për të zvogëluar ndotjen e ajrit.