Kompania maqedonase Innovation ka krijuar një pajisje inovative për matjen e sheqerit në gjak pa goditje

Kompania maqedonase Innovation ka krijuar një pajisje pa tel ECG Alert e cila përveç monitorimit të punës së zemrës, mat edhe nivelin e sheqerit në gjak. Inovacioni, i cili është i vetmi i këtij lloji në botë, tashmë është mbrojtur nga dy patenta të reja të regjistruara në Organizatën Botërore të Pronësisë Intelektuale WIPO, dhe është botuar në disa revista shkencore.

Për shpikjen, e cila u zhvillua me mbështetjen e Fondit për Inovacion dhe Zhvillim Teknologjik në dy vitet e fundit, ne flasim me prof. Dr. Marjan Gushev, CEO i Inovacionit. Ai shpjegoi se si kjo metodë moderne dhe jo-invazive do të jetë me përfitim të madh si për pacientët ashtu edhe për sistemet mjekësore.

Profesor Gushev, na shpjegoni se çfarë është dhe për kë synohet projekti Gluko?

Gluko është një projekt që synon krijimin e një pajisje mjekësore – një pajisje që mat nivelet e glukozës në gjak me një sensor EKG pa tel. Ajo vishet në trup përmes arna dhe është një metodë jo-invazive, e cila do të zëvendësojë metodat e matjes së glukozës me goditje gishtash, në të cilat pacientët paguajnë për çdo matje të sheqerit në gjak me një pikë gjaku. Pajisja mund të përdoret nga çdo pacient në shtëpi, pa pasur nevojë të prishë aktivitetet e tyre të përditshme. E njëjta pajisje mat punën e zemrës dhe nivelin e glukozës në gjak.

Për projektin Gluco, Inovacioni është partnerizuar me Fondin për Inovacion dhe Zhvillim Teknologjik si pjesë e Mjetit të Përmirësimit të Inovacionit. Realizimi i Gluko filloi në tetor 2018 dhe përfundoi në fund të vitit të kaluar.

Si funksionon saktësisht kjo metodë jo-invazive e matjes së sheqerit në gjak?

Matja kryhet në atë mënyrë që sensori pa tel të ngjitet në trup përmes dy arna – elektroda dhe të vishet për matje afatgjatë. Pajisja dërgon një sinjal në smartphone përmes një lidhje bluetooth, e cila tregon matjet dhe rezultatet. Të dhënat gjithashtu dërgohen në një server cloud në internet, ku përpunohen. Në atë mënyrë, mjekët ose kujdestarët që mbajnë pajisjen dhe matjet e të cilëve duhet të lexohen mund të kenë qasje me lehtësi në rezultatet në çdo kohë. Ata mund të përdorin mjete të shumta për monitorimin dhe raportimin, dhe rezultatet e matjes janë gjerësisht të disponueshme në internet.

Metoda novatore e matjes së sheqerit në gjak ndjek një projekt tjetër tuajin, pajisjen EKG Alert. Si u lidhën këto dy projekte novatore?

Në periudhën nga 2017 deri në 2018, ne realizuam një projekt të suksesshëm me Fondin për Inovacion dhe Zhvillim Teknologjik në të cilin krijuam një pajisje për monitorimin e punës së zemrës. Gjatë përgatitjes së atij projekti, ne arritëm në disa gjetje shkencore, sipas të cilave arritëm në përfundimin se përmes punës së zemrës ne mund të monitorojmë se si funksionon sistemi nervor autonom, i cili është përgjegjës për rregullimin e glukozës në gjak. Në këtë proces, ne përdorëm metoda të reja për të llogaritur ndryshueshmërinë e rrahjeve të zemrës dhe disa metoda të inteligjencës artificiale duke përfshirë mësimin e makinerisë dhe mësimin e thellë.

Si rezultat, për herë të parë në botë, ne krijuam një pajisje prototip për matjen pa tel të niveleve të glukozës duke matur punën e zemrës. Rezultatet e hulumtimit tonë mbrohen nga dy patenta të reja të regjistruara në Organizatën Botërore të Pronës Intelektuale WIPO, dhe gjashtë artikuj janë botuar në revista shkencore me një faktor ndikimi dhe 16 artikuj në punimet e konferencave ndërkombëtare.

Cilat janë planet tuaja të ardhshme në lidhje me projektin Gluko?

Qëllimi ynë është të finalizojmë dhe komercializojmë produktin, i cili kërkon demonstrim dhe përmirësim në shkallë të gjerë sipas rekomandimeve të përdoruesve. Produkti gjithashtu do të duhet të certifikohet si një pajisje mjekësore në Evropë dhe të marrë një shenjë të përshtatshme të cilësisë dhe sigurisë (CE Mark). Para se të dalim në shitje, do të duhet të licencohet në çdo vend evropian.

Shtë e sigurt se ky proces do të zgjasë nga një deri në dy vjet, dhe gjithashtu nevojiten fonde shtesë. Ne besojmë se potenciali i biznesit të Gluco është i madh, duke pasur parasysh numrin e madh të klientëve të mundshëm, i cili arrin në 5% të popullsisë së përgjithshme, si dhe qarkullimin e madh të financave në fushën e instrumenteve matëse mjekësore për matjen e glukozës dhe monitorimin e puna e zemrës.