Inovatorët maqedonas janë duke punuar në një projekt që do të lejojë matjen e stresit dhe emocioneve

Nëse keni përdorur për të matur hapat e ndërmarrë gjatë ecjes ose, përmes pajisjeve të zgjuara, keni përcjellë rrahjet e zemrës dhe / ose presionin e trupit, së shpejti do të jeni në gjendje që lehtë dhe thjesht të keni shumë më tepër informacion në lidhje me shëndetin tuaj, dmth. matni nivelin tuaj të stresit në trup, edhe nëse jeni të lumtur, të trishtuar, të uritur, të përgjumur … të gjitha në mënyrë që të përmirësoni shëndetin dhe stilin e jetës. Teknologjia e premton këtë, dhe lajmi i mirë është se hapat e parë pionierë po dalin në vendin tonë.

Me mbështetjen e Fondit për Inovacion dhe Zhvillim Teknologjik, dy studiues maqedonas, Hristijan Gjoreski dhe Martin Gjoreski, kanë zhvilluar tashmë idenë e azhurnimit të telefonave inteligjentë, orëve, syzeve, etj., Të cilat do të japin informacion në lidhje me shëndetin e njeriut dhe gjendje fiziologjike.

Edhe pse në dukje e panjohur dhe e largët, kjo së shpejti do të bëhet realitet. Hristijan Gjoreski dhe Martin Gjoreski – bartës konceptualë dhe kryesorë të projektit përmes kompanisë AIDEA Lab, e cila punon me inteligjencën artificiale të aplikuar dhe mësimin e makinerisë, na shpjeguan se si do të zhvillohet i gjithë procesi.

Projekti parashikon zhvillimin e një platforme softuerike efikase dhe modulare të quajtur mAIhealth (monitorimi i shëndetit dhe sjelljes së AI celular) që do të mundësojë zhvillimin e algoritmeve të reja në fushën e inteligjencës artificiale dhe të mësuarit të makinerisë që mund të transformojnë të dhënat shqisore nga pajisjet portative, telefonat inteligjentë. , syze të zgjuara dhe orë të zgjuara, në mënyrë që të marrin informacion të vlefshëm në lidhje me shëndetin e njeriut dhe gjendjen e tyre fizike dhe fiziologjike. Platforma do të jetë modulare dhe e lehtë për t’u përdorur, kështu që mund të përshtatet me detyra të ndryshme.

“Frymëzimi për këtë projekt bazohet në përvojën tonë të madhe nga projektet kërkimore ndërkombëtare në këtë fushë në 11 vitet e fundit. Ne thjesht kemi vënë re se kohët e fundit gjithnjë e më shumë pajisje të pajisura me sensorë po shfaqen në treg, të cilat konsumatorët i blejnë dhe i bartin. Por shumë shpesh këto pajisje nuk janë mjaft të zgjuara, pra matin disa parametra bazë si pulsi dhe numri i hapave të ndërmarrë. Të rralla janë pajisjet që ofrojnë funksione më të avancuara dhe “më të zgjuara” siç është matja e stresit, njohja e emocioneve dhe të ngjashme. Kjo është arsyeja pse ne vendosëm të përqëndrohemi në këto kompani dhe pajisjet e tyre me funksione të thjeshta. Qëllimi është që AIDEA të zhvillojë funksione “më të zgjuara” për pajisjet e tyre “, shpjegon Hristijan Gjoreski i cili është profesor asistent në Fakultetin e Inxhinierisë Elektrike dhe Teknologjive të Informacionit (FEIT) në UKIM në Shkup.

Ai është i përfshirë në mënyrë aktive në zhvillimin e algoritmeve të përpunimit të të dhënave për ndërtimin e sistemeve inteligjente që përdoren në kujdesin shëndetësor, kujdesin për të moshuarit dhe të ngjashme. Ai është autor i mbi 100 publikimeve shkencore në konferenca dhe revista ndërkombëtare, 15 prej të cilave janë punime në revista me faktor ndikimi. Ai është gjithashtu një bashkëautor i 3 aplikimeve për patentë, 2 prej të cilave u miratuan në Slloveni.

Kompania thotë se sipas analizave të tyre të tregut, platforma të tilla nuk ekzistojnë, ose, nëse ekzistojnë, kompanitë i mbajnë të fshehta sepse një platformë e tillë do të siguronte një avantazh ndaj konkurrencës.

“Në fakt, ne do të jemi pionierë në Maqedoni dhe në rajon për këtë zonë të veçantë – UA dhe MU për analizën e shëndetit dhe sjelljes,” tha Hristijan Gjoreski.

Projekti do të fillojë në fund të vitit, dhe kështu rezultatet pritet të jenë në mesin e vitit 2021.

“Më konkretisht, në gjysmën e parë të projektit do të fokusohemi në zhvillimin e platformës, ndërsa në gjysmën e dytë të projektit do të fokusohemi në zhvillimin e prototipeve / aplikacioneve demo që do të paraqesin dobinë e platformës mAIhealth. Për shembull, një aplikacion për njohjen e aktivitetit në kohë reale dhe zbulimin e stresit në një smartphone dhe orë. Këto aplikacione do të promovohen në ngjarjet e fillimit të teknologjisë në mënyrë që të fitojnë kompanitë. Algoritmet e zhvilluara me këtë platformë do të krijojnë vlerë të shtuar për kompanitë që prodhojnë dhe shesin pajisje të zgjuara dhe të veshshme si Samsung, Apple, Huawei, FitBit; kompani që ofrojnë zgjidhje për monitorimin në distancë të pacientëve dhe monitorimin e shtëpisë, zyrës, mjedisit të punës; kompani që ofrojnë zgjidhje për inteligjencën artificiale dhe monitorimin e shoferëve dhe pasagjerëve, gjendjet afektive, vëmendjen gjatë vozitjes, stresin, përgjumjen ”, thotë Martin Gjoreski i cili është studiues doktorature në Institutin“ Jozef Stefan ”në Lubjanë, Slloveni dhe është ekspert në fusha e mësimit të aplikuar të makinerisë për analizën e të dhënave shqisore fiziologjike.

“Shëndeti dhe kujdesi dhe mirëmbajtja e tij e vazhdueshme janë ndoshta gjërat më të rëndësishme në jetën tonë. Kjo është pikërisht ajo që na tregoi kjo pandemi. Për fat të mirë, teknologjitë dhe pajisjet e reja si dhe algoritmet e inteligjencës artificiale kanë potencialin për të përmirësuar stilin e jetës së përdoruesve, duke siguruar kushte më të mira shëndetësore. Një komponent kryesor i të gjitha këtyre pajisjeve dhe aplikacioneve inteligjente janë algoritmet e inteligjencës artificiale (AI) dhe të mësuarit të makinerisë (ML) që analizojnë të dhënat shqisore, nxjerrin njohuri të dobishme dhe sigurojnë reagime nga përdoruesit. Tregu i lidhur me këtë zonë është mjaft i ri dhe i pangopur, gjë që na jep një mundësi unike për të kontribuar në këtë fushë duke zhvilluar algoritme dhe produkte të zgjuar. Si një shembull interesant, ne do të donim të veçonim unazën e zgjuar “Oura”, e cila është vendimtare për vazhdimin e sezonit të NBA pavarësisht pandemisë koronavirus. Unaza përdoret nga lojtarët për të monitoruar parametrat e tyre fiziologjikë dhe sinjalizimin e duhur nëse ka ndryshime të mëdha në to, “tha Gjoreski.

Ata thonë se platforma mund të përdoret për të krijuar algoritme dhe zgjidhje për tregun vendas dhe ndërkombëtar. Siç theksojnë ata, duke pasur parasysh që ne nuk kemi shumë kompani që prodhojnë pajisje inteligjente, shumica e klientëve ndoshta do të jenë nga jashtë.

“Ne planifikojmë të bashkëpunojmë me kompanitë maqedonase në mënyrë që të tregojmë atë që mundemi, dhe ndoshta ne do të bëjmë të gjithë produktin tonë – i cili do të përfshijë harduer, sensorë dhe softuer, dmth një pajisje inteligjente të bërë këtu në Maqedoni, e cila do të përdoret për e- celular dhe shëndet celular ”, ndajnë në mënyrë optimiste dy novatorët.

“Një nga karakteristikat që e bën AIDEA -n të veçantë është se puna jonë bazohet tërësisht në kërkime shkencore, statistika dhe të dhëna. Ekipi përbëhet nga mjekë, studiues dhe ekspertë me përvojë në fushën e shëndetit celular dhe elektronik. Kjo përvojë e veçantë na jep një mundësi të madhe për të kontribuar në ato fusha dhe për të zhvilluar produkte cilësore dhe të dobishme. Në fakt, zhvillimi i produkteve të tilla kërkon monitorim të vazhdueshëm të kërkimeve dhe tendencave të fundit, si dhe bashkëpunim me ekspertë në fusha të ndryshme. “Kjo është pikërisht baza e kompanisë sonë, mbi të cilën do të ndërtojmë algoritmet dhe produktet tona,” tha Gjoreski.

FIZHT njohu potencialin e dy studiuesve dhe ekipit të tyre, prandaj, brenda thirrjes “Startup”, miratoi mbështetje financiare në vlerë prej 27,900 euro.

“Mbështetja e FIZHT është vendimtare dhe me rëndësi të madhe për ne sepse konfirmon se ideja ka potencial të njohur nga ekspertë të fushave të ndryshme duke përfshirë ekonomistë dhe ekspertë të IT. Mbështetja financiare do të na sigurojë kohë dhe burime të mjaftueshme për të zhvilluar platformën, për të krijuar një ekip, për të zhvilluar një model biznesi, për të paraqitur shërbimet tona dhe kërkesat e klientëve. Gjithashtu, me marrjen e këtij projekti, FIZHT na mundëson të promovojmë tregun maqedonas. “Ne besojmë se promovimi do të rritet me suksesin e projektit,” thanë studiuesit.

Përveç Christian dhe Martin, ekipi përfshin mjekë me përvojë të shkencës, studiues dhe ekspertë në këto fusha, si dhe inxhinierë elektrikë dhe IT dhe studentë universitarë dhe pasuniversitarë në FEEIT.

Ekipi i kompanisë përbëhet nga ekspertë me famë botërore, fitues të pesë garave ndërkombëtare për zhvillimin e algoritmeve të inteligjencës artificiale, dhe qëllimi i tyre afatgjatë është “AIDEA Lab” të shndërrohet në një markë të njohur globalisht, të respektuar, maqedonas për inteligjencën artificiale dhe makina të mësuarit Ato ofrojnë lloje të ndryshme shërbimesh në këto fusha, të tilla si: shërbime dhe ekspertizë konsulente, zhvillim të zgjidhjeve të plota algoritmike dhe softuerike të përshtatura për klientët, si dhe zhvillim të produkteve të inteligjencës artificiale për shitje ose qira.