Categories
News Новости

ФИТР ја креира првата Национална стратегија за вештачка интелигенција во земјата

ФИТР ја креира првата Национална стратегија за вештачка интелигенција во земјата Како резултат на глобалните трендови во дигитализацијата, на иницијатива на Фондот за иноваци и технолошки развој, денес започна со работа работната група чија цел е креирање на првата Национална стратегија за вештачка интелигенција во државата. Во работната група се вклучени домашни експерти но и […]

Categories
News Новости

ФИТР панел дискусија: Социјалното претприемништво во Република Северна Македонија е во пораст, но потребна е поголема поддршка

ФИТР панел дискусија: Социјалното претприемништво во Република Северна Македонија е во пораст, но потребна е поголема поддршка Клучни предизвици со кои се соочува социјалното претприемништво во државата, зошто е важен развојот на социјалното претприемништво и мерките кои ги презема Фондот за иновации и технолошки развој беа темите на кои дискутираа Коста Петров, директор на ФИТР, […]

Categories
News Новости

Средба на ДФИТР Петров и гувернерката на НБРМ Ангеловска-Бежоска: Прва национална стратегија за финтек до крајот на годината, потребен е инклузивен процес

Средба на ДФИТР Петров и гувернерката на НБРМ Ангеловска-Бежоска: Прва национална стратегија за финтек до крајот на годината, потребен е инклузивен процес Подготовката на Националната стратегија за развој на финтек секторот кај нас се очекува  да заврши до крајот на годинава. За успешно да се изработи и спроведе Стратегијата, како една од стратешките цели на […]

Categories
News Новости

Заев, Битиќи и Петров за мерките на Националниот старт-ап совет: Подобра регулатива и пристап до финансии се дел од сет мерки за забрзан раст на старт-ап компании

Заев, Битиќи и Петров за мерките на Националниот старт-ап совет: Подобра регулатива и пристап до финансии се дел од сет мерки за забрзан раст на старт-ап компании Предлог мерките за забрзан раст на македонскиот стартап екосистем кои се дефинирани за прв пат во државава од Националниот старт-ап совет, беа презентирани денеска на заедничка прес конференција, […]

Categories
News Новости

Известување за апликантите на јавниот повик Стартапувај 3

Известување за апликантите на јавниот повик Стартапувај 3 Ги известуваме сите апликанти кои аплицирале на јавниот повик за финансирање под инструмент за поддршка „Кофинансирани грантови за новоосновани трговски друштва старт-ап и спин оф“, Стартапувај 3, и се во процесот на финална селекција, одлуките за доделување на финансиски средства за селектираните проекти ќе бидат донесени по […]

Categories
News Новости

Петров на 2021 ITU Regional Innovation Forum for Europe: Забрзано работиме на трансформација на македонскиот стартап еко систем

Петров на 2021 ITU Regional Innovation Forum for Europe: Забрзано работиме на трансформација на македонскиот стартап еко систем Дигиталната трансформација е неопходен чекор кој мора да го превземеме за да имаме успешни претприемачи, иновации и развој на стартап екосистемот, и затоа ФИТР во изминатиот период превзема конкретни чекори кон побрза дигитална трансформација на јавните услуги, […]

Categories
News Новости

ФИТР за првпат со предизвик за социјално претприемништво

ФИТР за првпат со предизвик за социјално претприемништво Поттикнување на развојот на социјалното претприемништво преку поддршка на иновативни решенија за тековните социјални потреби и социјални иновации, обезбедувајќи притоа одржлив и инклузивен развој, е целта на првиот ваков Предизвик кој го реализира ФИТР во партнерство со Асоцијацијата за истражување, комуникации и развој „Паблик“ и Бизнис Импакт […]

Categories
News Новости

Министерство за култура и ФИТР: Го штитиме македонскиот јазик преку дигитализација на над 5 милиони записи на Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков”

Министерство за култура и ФИТР: Го штитиме македонскиот јазик преку дигитализација на над 5 милиони записи на Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков” Министерството за култура на Република Северна Македонија и Фондот за иновации и технолошки развој започнуваат процес за забрзано дигитализирање на картотеките на Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“, со цел да се […]

Categories
News Новости

Вицепремиерот Битиќи и директорот Петров го презентираа јавниот повик за кофинансирани грантови за комерцијализација на иновации–8милиони евра финансиска поддршка се достапни за иновативни проекти на македонските компании

Вицепремиерот Битиќи и директорот Петров го презентираа јавниот повик за кофинансирани грантови за комерцијализација на иновации–8милиони евра финансиска поддршка се достапни за иновативни проекти на македонските компании Заменикoт на претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи и директорот на Фонд за иновации и технолошки развој Коста Петров, […]

Categories
News Новости

Поддржавме 10 стартап компании кои ќе ги пласираат производите во рамките на предизвикот „Стартап Херои”

Поддржавме 10 стартап компании кои ќе ги пласираат производите во рамките на предизвикот „Стартап Херои” Вкупно 10 стартап компании ќе ги пласираат своите иновативни производи на полиците низ маркетите Тинекс, во рамките на предизвикот „Стартап Херои”- Од супер идеја до супер маркет, кој го реализираше Фондот за иновации и технолошки развој во соработка со корпоративниот […]

Categories
News Новости

Вицепремиерот Битиќи и директорот Петров го презентираа јавниот повик за дигитален AI асистент, кој ќе се користи за потребите на програмите за државна помош на Владата – Поголема транспарентност, ефикасно и ефективно добивање на податоци за бизнисот во реално време

Вицепремиерот Битиќи и директорот Петров го презентираа јавниот повик за дигитален AI асистент, кој ќе се користи за потребите на програмите за државна помош на Владата – Поголема транспарентност, ефикасно и ефективно добивање на податоци за бизнисот во реално време Заменикот на претседателот на Владата, задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, […]

Categories
News Новости

Поднесени единаесет предлог проекти за воспоставување на лабаратории за производство „FAB LABS“

Поднесени единаесет предлог проекти за воспоставување на лабаратории за производство „FAB LABS“ Вкупно 11 проектни апликации беа доставени на јавниот повик „Предизвик за воспоставување на лаборатории за производство FAB LABS – Младите создаваат”, кој го спроведува Фондот за иновации и технолошки развој. Од пријавените, осум предлог проекти се поднесени од високообразовни установи. Девет од предложените […]

Categories
News Новости

ДФИТР Петров и вицепремиерот Битиќи во посета на Израелската агенција за иновации- Стратешко вмрежување, пристап до технолошко знаење и финансиска поддршка меѓу двете земји

ДФИТР Петров и вицепремиерот Битиќи во посета на Израелската агенција за иновации- Стратешко вмрежување, пристап до технолошко знаење и финансиска поддршка меѓу двете земји Стратешко вмрежување, пристап до технолошко знаење и финансиска поддршка меѓу двете земји, беше главната тема на денешната посета на Израелската агенција за иновации, која ја остварија директорот на Фондот за иновации […]

Categories
News Новости

Вицепремиерот Битиќи и ДФИТР Петров на средба со израелскиот министер за земјоделство и рурален развој Форер – Примената на модерни технологии и дигитални алатки носи поголема продуктивност и конкурентност

Вицепремиерот Битиќи и ДФИТР Петров на средба со израелскиот министер за земјоделство и рурален развој Форер – Примената на модерни технологии и дигитални алатки носи поголема продуктивност и конкурентност Заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи и директорот на Фондот за иновации и технолошки развој […]

Categories
News Новости

Вицепремиерот Битиќи и директорот Петров – Преку ФИТР се распределени вкупно 5.7 милиони евра за поддршка на 103 проекти на компании за забрзан раст

Вицепремиерот Битиќи и директорот Петров – Преку ФИТР се распределени вкупно 5.7 милиони евра за поддршка на 103 проекти на компании за забрзан раст Вкупно 5.7 милиони евра ќе се распределат за поддршка на 103 компании, чии проекти се одобрени за финансиска поддршка во рамките на јавниот повик „Кофинансирани грантови за технолошки развој за забрзан […]

Categories
News Новости

ФИТР и Стопанска Банка АД Скопје го олеснуваат финансирањето на иновативните компании

ФИТР и Стопанска Банка АД Скопје го олеснуваат финансирањето на иновативните компании Олеснет пристап до финансирање за за сите микро, мали и средни претпријатија, овозможени се преку Меморандумот за соработка кој го потпишаа Фондот за иновации и технолошки развој и Стопанска Банка АД Скопје. Можностите се однесуваат на корисници на кофинансирани грантови на ФИТР, кои […]

Categories
News Новости

ФИТР и УСАИД ја продолжуваат соработката за поддршка на стартап бизнисите и претприемништвото

ФИТР и УСАИД ја продолжуваат соработката за поддршка на стартап бизнисите и претприемништвото Фондот за иновации и технолошки развој и УСАИД потпишаа Мeморандум за соработка со кој ја продолжуваат соработката за поддршка на претприемништвото и стартап бизнисите, зајакнување на капацитетите на приватниот сектор и зголемување на конкурентноста. Заедничките активности ќе вклучуваат поддршка на инвестициите во […]

Categories
News Новости

ФИТР и Шпаркасе Банка потпишаа Меморандум за соработка за нови можности за стартап компаниите

ФИТР и Шпаркасе Банка потпишаа Меморандум за соработка за нови можности за стартап компаниите Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) и Шпаркасе Банка Македонија потпишаа Меморандум за соработка, со кој ќе се овозможи поголема промоција и достапност до „Чекор по чекор“ програмата, со која домашните стартапи ќе можат да добијат различни пакети за финансиска, […]

Categories
News Новости Последни објави

Проектот “m.Health” е победник на Хакатонот “Е-Здравство” на ФИТР и РОШ Македонија

Проектот “m.Health” е победник на Хакатонот “Е-Здравство” на ФИТР и РОШ Македонија Проектот “m.Health” понуди најиновативно и најкреативно решение за подобро управување со здравствениот систем, во рамките на првиот хакатон “Е-Здравство”, кој се одржа изминатиот викенд, во организација на Фондот за иновации и технолошки развој, РОШ Македонија а во соработка со Министерството за здравство. На […]

Categories
News Новости

11 проектни тимови се дел од првиот Хакатон “Е-Здравство” на ФИТР и Рош Македонија

11 проектни тимови се дел од првиот Хакатон “Е-Здравство” на ФИТР и Рош Македонија Вкупно 11 проектни тимови се дел од првиот Хакатон “Е-Здравство”, кој се одржува овој викенд, на кој учесниците ќе развиваат креативни и иновативни решенија за подобрување на здравјето на граѓаните. Хакатонот се реализира во рамките на Програмата за корпоративна иновативност на […]

Categories
News Новости

42% од апликантите на јавниот повик “Стартапувај 3” се проектни тимови

42% од апликантите на јавниот повик “Стартапувај 3” се проектни тимови Вкупно 42% од апликантите на јавниот повик “Стартапувај 3” на ФИТР се проектни тимови составени од физички лица, покажува првичната анализа на апликациите од повикот, која ја спроведе Фондот за иновации и технолошки развој. Инаку, ова е за прв пат ФИТР во рамките на […]

Categories
News Новости

ФИТР за прв пат инвестира во 4 компании за развој на дигитализација на земјоделството

ФИТР за прв пат инвестира во 4 компании за развој на дигитализација на земјоделството Вкупно четири компании се добитници на финансиска поддршка во рамките на првиот „Предизвик за дигитализација на земјоделство” кој го спроведува Фондот за иновации и технолошки развој во соработка со Минстерство за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ) и Програмата за зголемување на […]

Categories
News Новости

Поддршка за над 150 ученици од целата држава за иновативни зелени проекти

Поддршка за над 150 ученици од целата држава за иновативни зелени проекти Вкупно деветнаесет основни и средни училишта од целата држава ќе реализираат зелени проекти за зачувување и унапредување на животната средина и биодиверзитетот. Проектите се наградени во рамките на јавниот повик  “Предизвик за млади истражувачи #4 – зелени проекти”, кој го спроведува Фонд за […]

Categories
News Новости

ФИТР и Рош Македонија со нов хакатон за иновативни решенија во е-здравство

ФИТР и Рош Македонија со нов хакатон за иновативни решенија во е-здравство Фонд за иновации и технолошки развој објави повик за учество на првиот хакатон „Е-Здравство“ на кој ќе се бараат креативни решенија за подобрување на здравјето на граѓаните. Проектот се реализира во рамките на Програмата за корпоративна иновативност на ФИТР, во соработка со вториот […]

Categories
News Новости

Национален Стартап Самит: Северна Македонија е на вистински пат да стане регионален стартап хаб на Балканот

Национален Стартап Самит: Северна Македонија е на вистински пат да стане регионален стартап хаб на Балканот Под мотото „Заеднички влијаеме“, во рамките на првиот Национален Стартап Самит, над 20 претставници од македонската стартап заедница, заедно со претставниците на Владата на Република Северна Македонија, ги дефинираа следните чекори кои треба да се превземат за државата да […]

Categories
News Новости

Прв Национален Стартап Самит „Заеднички влијаеме“

Прв Национален Стартап Самит „Заеднички влијаеме“ Под мотото „Заеднички влијаеме“, на 28ми мај, 2021 година, ќе се одржи првиот национален Стартап Самит. Над 20 претставници од македонската стартап заедница, заедно со претставниците на Владата на Република Северна Македонија, ќе ги дефинираат чекорите кои државата треба да ги преземе за нашата држава да се позиционира како […]

Categories
News Новости

УНИБанка- нова банка со која обезбедуваме полесно финансирање за стартапите

УНИБанка- нова банка со која обезбедуваме полесно финансирање за стартапите Фондот за иновации и технолошки развој и УНИБанка потпишаа Меморандум за меѓусебна соработка, со кој се отвораат нови можности за финансирање и олеснување на пристапот до финансиски средства за микро, малите и средни претпријатија. Најголем дел од поволностите и овој пат ќе бидат обезбедени за […]

Categories
News Новости

Стартап екосистемот е во постојан раст со ФИТР како клучна движечка сила во државата

Стартап екосистемот е во постојан раст со ФИТР како клучна движечка сила во државата Над 70 отсто од стартап компаниите во државата, во фазата на развој на бизнисот имаат потреба од дополнителни финансиски средства и токму тогаш најголема поддршка добиваат од страна на Фондот за иновации и технолошки и развој, покажува истражувањето спроведено од страна […]

Categories
News Новости

ФИТР и УНИЦЕФ го обновуваат партнерството за поддршка на младите при работа на иновативни еко-решенија

ФИТР и УНИЦЕФ го обновуваат партнерството за поддршка на младите при работа на иновативни еко-решенија Фондот за иновации и технолошки развој и Фондот за деца на Обединетите нации (УНИЦЕФ) потпишаа нов тригодишен Меморандум за разбирање , со цел продолжување на поддршката за младинското социјално претприемништво – преку програмата UPSHIFT – при што младите ќе работат […]

Categories
News Новости

Инвестираме во иновациската инфраструктура преку нов предизвик „FAB LABS – Младите создаваат”

Инвестираме во иновациската инфраструктура преку нов предизвик „FAB LABS – Младите создаваат” Фондот за иновации и технолошки развој го објави првиот јавен повик „Предизвик за воспоставување на лаборатории за производство FAB LABS – Младите создаваат”, со кој ќе инвестира во развој на иновациската инфраструктура и пристап до современи технологии за средношколци и млади. Во лабораториите […]

Categories
News Новости

ФИТР и ПроКредит Банка обезбедуваат полесен пристап до финансирање на иновативните компании

ФИТР и ПроКредит Банка обезбедуваат полесен пристап до финансирање на иновативните компании Фондот за иновации и технолошки развој и ПроКредит Банка потпишаа Меморандум за меѓусебна соработка со која микро, малите и средните претпријатија ќе добијат олеснет пристап до финансиски средства. Преку новиот пакет на банката најголем број услуги ќе бидат обезбедени за стартап компаниите. Главната […]

Categories
News Новости

ФИТР и Семос Едукација: Бесплатни обуки за 1000 лица за вештачка интелигенција

ФИТР и Семос Едукација: Бесплатни обуки за 1000 лица за вештачка интелигенција Семос Едукација и Фондот за иновации и технолошки развој започнуваат партнерски проект за развивање и поголема имплементација на вештачката интелигенција во државата. Преку бесплатна едукација 1000 средношколци од 17 и млади до 29 години ќе имаат можност да учат како да ја применат […]

Categories
News Новости

ФИТР со ефективна поддршка за компаниите, заклучок од импакт евалуацијата на “Фајнанс Тинк”

ФИТР со ефективна поддршка за компаниите, заклучок од импакт евалуацијата на “Фајнанс Тинк” Според резултатите добиени од импaкт евалуацијата на „Фајнанс Тинк“, презентирани на денешната панел дискусија во рамките на економскиот форум: “Субвенциите создаваат подобри претпријатија? Или подобрите претпријатија добиваат повеќе субвенции?”, финансиската поддршка која е дoделена преку ФИТР е ефективна и треба да ја […]

Categories
News Новости

Вицепремиерот Битиќи и директорот Петров го промовираа јавниот конкурс „Стартапувај 3“ – Два милиони евра неповратни средства за поддршка на проекти на старт-ап и спин-оф компаниите

Вицепремиерот Битиќи и директорот Петров го промовираа јавниот конкурс „Стартапувај 3“ – Два милиони евра неповратни средства за поддршка на проекти на старт-ап и спин-оф компаниите Заменикот на претседатеот на Владата задолжен за економски прашања, координација на економските ресори, Фатмир Битиќи и директорот на Фондот за Иновација и Технолошки развој Коста Петров, денес го промовираа […]

Categories
News Новости

Нов предизвик на ФИТР: „Стартап херои”- Од супер идеја до супер маркет Можност за малите стартап претпријатија за комерцијален пласман на нивниот производ

Нов предизвик на ФИТР: „Стартап херои”- Од супер идеја до супер маркет Можност за малите стартап претпријатија за комерцијален пласман на нивниот производ За прв пат во земјата, Фондот за иновации и технолошки развој започнува еден поинаков предизвик, насловен како „Стартап херои“ , прв проект кој се спроведува во рамките на Програмата за корпоративна иновативност. […]

Categories
News Новости

21 Април Светски ден на креативноста и иновативноста

21 Април Светски ден на креативноста и иновативноста ФИТР го одбележува 21 Април – Светски ден на креативноста и иновативноста, со организирање на панел дискусија на тема: “Со инвестиции во иновации до одржлив економски раст и развој”. Во рамките на настанот, свое обраќање ќе има г-дин Зоран Заев, Претседател на Владата на Република Северна Македонија, […]

Categories
News Новости

ФИТР и Силк Роуд Банка со нова соработка за олеснет пристап до финансии на иновативните компании

ФИТР и Силк Роуд Банка со нова соработка за олеснет пристап до финансии на иновативните компании Силк Роуд Банка АД Скопје и Фондот за иновации и технолошки развој потпишаа Меморандум за соработка, со цел олеснет и зголемен пристап до финансиски средства и банкарски производи и услуги, за најиновативните домашни компании.   Имено, Банката преку пакетот […]

Categories
News Новости

Подобра животна средина, приоритет на концептот на циркуларна економија

Подобра животна средина, приоритет на концептот на циркуларна економија Концептот на циркуларна или кружна економија беше презентиран на последниот #FITRClassroom, од страна на Adam Mitchell Heggs, експерт во развој на концептот на циркуларна или кружна економија, експерт за иновации и корпоративни вложувања. Учесниците на вебинарот добија совети и практични примери како компаниите можат да го […]

Categories
News Новости

Од 706 пријавени дури 540 компании аплицираат за прв пат на јавните повици на Фондот

Од 706 пријавени дури 540 компании аплицираат за прв пат на јавните повици на Фондот Од 706 пријавени на јавниот повик за кофинансирани грантови за технолошки развој за забрзан економски раст, дури 540 се компании кои аплицираат за прв пат на некој од јавните повици на ФИТР, додека 207 се стартап компании, покажува првичната анализа […]

Categories
News Новости

#FITRCLASSROOM “Циркуларната економија – концепт насочен кон креирање на подобро општество” со Adam Mitchell-Heggs, експерт за циркуларна економија, иновации и корпоративни вложувања

#FITRCLASSROOM “Циркуларната економија – концепт насочен кон креирање на подобро општество” со Adam Mitchell-Heggs, експерт за циркуларна економија, иновации и корпоративни вложувања Време: 15 април (четврток) 19.00 часот Место: во живо на Фејсбук страна на Фондот Циркуларна или кружна економија како нов тренд, нов бизнис модел претставен од перспектива на претприемач. На оваа сесија ќе […]

Categories
News Новости

#FITRCLASSROOM: Р. Северна Македонија со национална стратегија за вештачка интелигенција

#FITRCLASSROOM: Р. Северна Македонија со национална стратегија за вештачка интелигенција Предизвици и можности со кои се соочуваат иновативните компании од областа на вештачка интелигенција во Р. Северна Македонија беше темата на последниот #FITRClassroom, организиран од страна на ФИТР. Свои размислувања и искуства на темата презентираа претставници на компании кои со поддршка од ФИТР успеаа да развијат […]

Categories
News Новости

#FITRCLASSROOM:Иновации базирани на вештачка интелигенција во Северна Македонија, предизвици и можности

#FITRCLASSROOM:Иновации базирани на вештачка интелигенција во Северна Македонија, предизвици и можности Во новиот #FITRCLASSROOM, претставници од пет домашни стартап компании ќе дискутираат за предизвиците, идеите и можностите за компаниите кои развиваат иновации од областа на вештачка интелигенција во Северна Македонија. Вебинарот ќе се одржи на 8 април (четврток) со почеток во 19 часот, a сите […]

Categories
News Новости

Рекордни 706 апликации за кофинансирани грантови за технолошки развој за забрзан економски раст

ФИТР:Рекордни 706 апликации за кофинансирани грантови за технолошки развој за забрзан економски раст Вкупно 706 домашни компании аплицираа на Јавниот повик за кофинансирани грантови за технолошки развој за забрзан економски раст на Фондот за иновации и технолошки развој кој беше затворен денес. Ова е рекорден број на доставени апликации во рамките на било кој досегашен […]

Categories
News Новости

ФИТР и МАСИТ со нова соработка за имплементација на иновативни решенија во ИКТ секторот

ФИТР и МАСИТ со нова соработка за имплементација на иновативни решенија во ИКТ секторот Фондот за иновации и технолошки развој и Стопанската комора за информатички и комуникациски технологии (МАСИТ) потпишаа Меморандум за соработка со цел поголема имплементација на иновативни и технолошки решенија  во ИКТ секторот и забрзан развој на ИКТ стопанството. Меѓусебната соработка ќе вклучува […]

Categories
News Новости

ФИТР и ИМЕ со нова соработка за комерцијализирање на земјоделскиот сектор

ФИТР и ИМЕ со нова соработка за комерцијализирање на земјоделскиот сектор Фонд за иновации и технолошки развој и Швајцарската програма за зголемување на пазарната вработливост (ИМЕ), потпишаа Меморандум за соработка со кој ќе се обезбеди директна менторска поддршка за побрза комерцијализација и примена на проектите кои ќе бидат одбрани преку јавниот повик Предизвик за дигитализација […]

Categories
News Новости

НЛБ Банка во соработка со ФИТР ја засилува поддршката за креативните и иновативни старт-ап бизниси

НЛБ Банка во соработка со ФИТР ја засилува поддршката за креативните и иновативни старт-ап бизниси Фондот за иновации и технолошки развој и НЛБ Банка потпишаа Меморандум за соработка, чија главна цел е олеснување на пристапот до финансиски средства за микро, мали и средни претпријатија, вклучувајќи ги и старт-ап компаниите. Имено на компаниите- апликанти за кофинансирани […]

Categories
News Новости

ФИТР објави нов повик „Предизвик за млади истражувачи#4– зелени проекти” за ученици од целата држава

ФИТР објави нов повик „Предизвик за млади истражувачи#4– зелени проекти” за ученици од целата држава Министерката за образование и наука Мила Царовска и директорот на Фонд за иновации и технолошки развој Коста Петров, денес го објавија јавниот повик “Предизвик за млади истражувачи #4 – зелени проекти”, чија цел е поттикнување на креативното размислување кај децата […]

Categories
News Новости

ФИТР и МЗШВ и го промовираа Јавниот повик за стартапи за дигитализација на земјоделството

ФИТР и МЗШВ и го промовираа Јавниот повик за стартапи за дигитализација на земјоделството ФИТР и МЗШВ и го промовираа Јавниот повик за стартапи за дигитализација на земјоделството Заменик министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ) Трајан Димковски, и директорот на Фонд за иновации и технолошки развој, Коста Петров денеска го објавија  новиот јавен повик […]

Categories
News Новости

Потпретседателката на Националниот стартап совет на ФИТР ставена на листата на највлијателни жени во Европа

Потпретседателката на Националниот стартап совет на ФИТР ставена на листата на највлијателни жени во Европа Бистра Кумбароска, основачка на Heartbeats Innovation & Communication и потпретседателка на Националниот старт – ап совет на Фондот за иновации и технолошки развој, избрана е за една од 100 највлијателни жени во социјално претприемништво на Euclid Network. По тој повод, […]

Categories
News Новости

Добрата содржина поврзува, одличната содржина трансформира! #FITRClassroom со Џејмс Грегсон, Директор за креативни содржини за дигитални медиуми во ЛЕГО

Добрата содржина поврзува, одличната содржина трансформира! #FITRClassroom со Џејмс Грегсон, Директор за креативни содржини за дигитални медиуми во ЛЕГО Се одржа уште еден инспиративен #FITRClassroom со Џејмс Грегсон, човекот кој е задолжен за создавање на дигитална содржина на светски познатиот бренд ЛЕГО. Се разменија одлични идеи и совети на тема: Како да креирате атрактивна содржина […]