Categories
News Новости

Поддржавме 10 стартап компании кои ќе ги пласираат производите во рамките на предизвикот „Стартап Херои”

Поддржавме 10 стартап компании кои ќе ги пласираат производите во рамките на предизвикот „Стартап Херои” Вкупно 10 стартап компании ќе ги пласираат своите иновативни производи на полиците низ маркетите Тинекс, во рамките на предизвикот „Стартап Херои”- Од супер идеја до супер маркет, кој го реализираше Фондот за иновации и технолошки развој во соработка со корпоративниот […]

Categories
News Новости

Вицепремиерот Битиќи и директорот Петров го презентираа јавниот повик за дигитален AI асистент, кој ќе се користи за потребите на програмите за државна помош на Владата – Поголема транспарентност, ефикасно и ефективно добивање на податоци за бизнисот во реално време

Вицепремиерот Битиќи и директорот Петров го презентираа јавниот повик за дигитален AI асистент, кој ќе се користи за потребите на програмите за државна помош на Владата – Поголема транспарентност, ефикасно и ефективно добивање на податоци за бизнисот во реално време Заменикот на претседателот на Владата, задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, […]

Categories
News Новости

Поднесени единаесет предлог проекти за воспоставување на лабаратории за производство „FAB LABS“

Поднесени единаесет предлог проекти за воспоставување на лабаратории за производство „FAB LABS“ Вкупно 11 проектни апликации беа доставени на јавниот повик „Предизвик за воспоставување на лаборатории за производство FAB LABS – Младите создаваат”, кој го спроведува Фондот за иновации и технолошки развој. Од пријавените, осум предлог проекти се поднесени од високообразовни установи. Девет од предложените […]

Categories
News Новости

ДФИТР Петров и вицепремиерот Битиќи во посета на Израелската агенција за иновации- Стратешко вмрежување, пристап до технолошко знаење и финансиска поддршка меѓу двете земји

ДФИТР Петров и вицепремиерот Битиќи во посета на Израелската агенција за иновации- Стратешко вмрежување, пристап до технолошко знаење и финансиска поддршка меѓу двете земји Стратешко вмрежување, пристап до технолошко знаење и финансиска поддршка меѓу двете земји, беше главната тема на денешната посета на Израелската агенција за иновации, која ја остварија директорот на Фондот за иновации […]

Categories
News Новости

Вицепремиерот Битиќи и ДФИТР Петров на средба со израелскиот министер за земјоделство и рурален развој Форер – Примената на модерни технологии и дигитални алатки носи поголема продуктивност и конкурентност

Вицепремиерот Битиќи и ДФИТР Петров на средба со израелскиот министер за земјоделство и рурален развој Форер – Примената на модерни технологии и дигитални алатки носи поголема продуктивност и конкурентност Заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи и директорот на Фондот за иновации и технолошки развој […]

Categories
News Новости

Вицепремиерот Битиќи и директорот Петров – Преку ФИТР се распределени вкупно 5.7 милиони евра за поддршка на 103 проекти на компании за забрзан раст

Вицепремиерот Битиќи и директорот Петров – Преку ФИТР се распределени вкупно 5.7 милиони евра за поддршка на 103 проекти на компании за забрзан раст Вкупно 5.7 милиони евра ќе се распределат за поддршка на 103 компании, чии проекти се одобрени за финансиска поддршка во рамките на јавниот повик „Кофинансирани грантови за технолошки развој за забрзан […]

Categories
News Новости

ФИТР и Стопанска Банка АД Скопје го олеснуваат финансирањето на иновативните компании

ФИТР и Стопанска Банка АД Скопје го олеснуваат финансирањето на иновативните компании Олеснет пристап до финансирање за за сите микро, мали и средни претпријатија, овозможени се преку Меморандумот за соработка кој го потпишаа Фондот за иновации и технолошки развој и Стопанска Банка АД Скопје. Можностите се однесуваат на корисници на кофинансирани грантови на ФИТР, кои […]

Categories
News Новости

ФИТР и УСАИД ја продолжуваат соработката за поддршка на стартап бизнисите и претприемништвото

ФИТР и УСАИД ја продолжуваат соработката за поддршка на стартап бизнисите и претприемништвото Фондот за иновации и технолошки развој и УСАИД потпишаа Мeморандум за соработка со кој ја продолжуваат соработката за поддршка на претприемништвото и стартап бизнисите, зајакнување на капацитетите на приватниот сектор и зголемување на конкурентноста. Заедничките активности ќе вклучуваат поддршка на инвестициите во […]

Categories
News Новости

ФИТР и Шпаркасе Банка потпишаа Меморандум за соработка за нови можности за стартап компаниите

ФИТР и Шпаркасе Банка потпишаа Меморандум за соработка за нови можности за стартап компаниите Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) и Шпаркасе Банка Македонија потпишаа Меморандум за соработка, со кој ќе се овозможи поголема промоција и достапност до „Чекор по чекор“ програмата, со која домашните стартапи ќе можат да добијат различни пакети за финансиска, […]