Започна вториот циклус на UPSHIFT програмата, средношколски тимови ќе креираат решенија за справување со предизвици поврзани со воздухот

Во рамките на UPSHIFT програмата, во текот на следните два дена ќе се одржи Bootcamp во Струга, каде 10 средношколски тимови под водство на ментори ќе развиваат иновации поврзани со воздухот. Пет тимови кои ќе победат на натпреварот ќе добијат награда во износ од 120.000 денари и тримесечно менторство за развој на социјалните иницијативи во своите заедници.

На официјалното отварање на настанот, ДФИТР Фестим Халили упати честитки на храброста на младите претприемачи да се вклучат во предизвикот и да креираат решенија со кои ќе придонесат кон подобра иднина за новите генерации.

„Ме прави навистина горд што преку UPSHIFT програмата и оваа година успеавме да им дадеме шанса на голем број млади претприемачи да работат на иновативни решенија на тема која не засега сите, а особено младите и децата, кои имаат основно право на здрава животна средина и чист воздух. Ние во Фондот се трудиме секогаш да бидеме отворени за иницијативите и идеите на нашите млади креативни умови и заедно со програмата UPSHIFT ја делиме истата амбиција, да создадеме успешна и просперитетна генерација која ќе создаде долгорочни позитивни промени. за целото општество. Верувам дека на младите луѓе треба да им се даде шанса и простор и исто така верувам во нивниот потенцијал и енергија да создадат големи промени. На сите десет средношколски тимови кои се дел од овој настан, би сакал да им честитам на вашето охрабрување и амбиција да креирате нови и инспиративни идеи кои секако ќе создадат позитивни промени за идните генерации. Сигурен сум дека искуството што ќе го стекнете од оваа програма ќе ви донесе нови вештини, знаења и секако нови пријателства.

Без разлика на исходот од овој настан, гледајте на ова како процес на учење, бидејќи нема поголемо задоволство во животот од она што се исплати напорната работа. Нема поголема сатисфакција од тоа да знаеш дека си сам создаден. Претприемач е некој кој е среќен да работи и има амбиција и желба за успех” изјави Фестим Халили, директор на Фонд за иновации и технолошки развој.