Petre Risteski: Teknologjia unike e Daris Engineering do të instalohet në pastruesin e parë të madh të ajrit të ambientit në Shkup!

Pastrimi i ajrit nga grimcat më të vogla PM, pluhuri, viruset dhe bakteret, alergenet, poleni, kimikatet, por më e rëndësishmja nga gazi serë – dioksidi i karbonit, janë mundësitë e teknologjisë inovative maqedonase të kompanisë “Daris Engineering”. Kompania është e vetmja në botë që, përveç NASA -s, përdor filtra të grimcuar, të bërë nga 100 për qind materiale natyrore që thithin 99 për qind të ndotësve të ajrit. Ato janë instaluar në katër lloje pastruesish: për dhoma, për shkarkimin e makinave dhe ngrohësit, për pjesën e brendshme të makinës, si dhe në kullën unike për pastrimin e ajrit të ambientit.

Inovatori dhe pronari i “Daris Engineering”, Petre Risteski, thotë me krenari për “Innovativnost” se kjo teknologji unike është vendase, dhe mostrat e serisë së parë të pastruesve të makinave tashmë janë prodhuar. Kohët e fundit, “Daris Engineering”, në kuadër të një projekti të mbështetur nga Fondi për Inovacion dhe Zhvillim Teknologjik, nënshkroi një memorandum bashkëpunimi me Komunën e Gjorce Petrov për ndërtimin e pastruesit të parë inovativ të ajrit të ambientit me teknologjinë e vet.

Biseduar – Sanja Naumovska

Zoti Risteski, shpjegoni më hollësisht teknologjinë novatore që ka zhvilluar kompania juaj, veçanërisht kullën e pastrimit të ajrit të ambientit, e cila është e nevojshme për qytetet me ndotje ekstreme si Shkupi?

Pastruesi i ajrit të ambientit Daris Engineering është një kullë e lartë

6.5 metra, e cila është e pavarur nga energjia dhe mundësohet nga energjia diellore. Punon në parimin e thithjes së pluhurit dhe grimcave ndotëse nga ajri, të cilat pasi kalojnë nëpër filtër, dalin plotësisht të pastruara. Risi e kullës dhe llojeve të tjera të pastruesve që ne po zhvillojmë është në filtër. Shtë një filtër kokrrizor që nuk përdoret nga askush në botë përveç NASA -s në Stacionin Hapësinor Ndërkombëtar. Ndryshe nga filtrat ekzistues në treg, filtrat HEPA, rrjeta, kanavacë ose letër, kokrrizat janë unike sepse janë të thjeshta, të bëra tërësisht nga materiale natyrore, kokrriza, të cilat gjenden në vendin tonë dhe në rajon. Ne përdorim burimet vendase për prodhim, gjë që e bën filtrin të lirë për tu bërë dhe të lehtë për t’u zëvendësuar. Nëse e krahasojmë me llojet e tjerë të filtrave, është edhe më konkurrues sepse pastrohet për më shumë se një vit, ndryshe nga teknologjitë ekzistuese të filtrave që bllokohen shumë më shpejt. Kur i shtojmë asaj faktin se çmimi i filtrit kokrrizor është dy herë më i ulët se të tjerët, kjo i bën pastruesit tanë si produkt përfundimtar shumë më efikas dhe më të pranueshëm në treg.

Cili është kapaciteti pastrues i ndotësve në kullë? Sa kulla i duhen Shkupit, për shembull, që banorët të thithin ajër të pastër?

Kulla në Gjorce Petrov do të instalohet në dhjetor dhe do të ketë një kapacitet prej 70,000 metra kub ajër në orë, që është shumë. Gjithashtu do të ndërtohet me aftësinë për të rritur kapacitetin e tij në 140,000 metra kub duke shtuar një shtresë tjetër filtrash dhe dy ventilatorë të tjerë. Ky investim do të ishte vetëm 10 përqind e kostos së të gjithë kullës dhe do të dyfishonte fuqinë e saj. Brenda një rrezeje prej 150 metrash, ndihet ndikimi i pastruesit të ambientit dhe ajri i shkarkuar arrin një rreze prej 30 metrash ose 60 metra rreth kullës, në një lartësi prej dy metrash. Për Shkupin, për shembull, rreth 500 pastrues të ambientit janë të mjaftueshëm për të ulur në mënyrë drastike nivelet e ndotjes. Sipas hulumtimeve të mëparshme, mjafton të ndryshoni filtrin një herë në vit. Kjo do të thotë se kostoja është e papërfillshme, veçanërisht pasi është shumë e lirë. Kur llogaritni sa kursime do të bëhen për trajtimin spitalor të njerëzve që vuajnë nga ndotja e ajrit ose sa jetë do të shpëtohen, rezulton se vlera e pastruesit është e madhe. Për shembull, disa nga fondet që ne tani po investojmë në trajtim mund të drejtohen për këtë lloj pastruesish që do të instalohen në shkolla, kopshte, spitale, hapësira publike….

Çfarë tregojnë testet e teknologjisë suaj inovative? Cila është cilësia e ajrit që del nga filtri kokrrizor?

Ajri i ambientit është mosmirënjohës për pastrimin sepse hapësira e hapur nuk ka kufizime në lëvizjen e pluhurit dhe grimcave të dëmshme. Kulla do të thithë ajrin nga të gjitha anët dhe grimcat do të lidhen në filtër nga një nivel nënmikron prej 0.1 mikrometër dhe më i madh, përfshirë PM 2.5 më të rrezikshëm. Efikasiteti i pastrimit është 99%, për të cilin ne jemi duke pritur për një konfirmim me shkrim nga Universiteti “Goce Delchev”. Certifikimi i filtrit na tregoi se, përveç të gjitha këtyre substancave të dëmshme, teknologjia jonë pastron edhe dioksidin e karbonit, gjë që e bën atë unik në botë.

Përdorimi i këtij filtri brenda, brenda, për shembull, tregon se nivelet e dioksidit të karbonit bien ndjeshëm, kështu që Universiteti bëri një anekdotë në lidhje me të. Eksperimentet treguan se në dhomën e provës vlerat e CO2 prej mbi 2000 ppb zbritën në zero në vetëm 15 minuta, gjë që në një hapësirë ​​të mbyllur krijon mungesë të CO2. Profesorët bënë shaka se filtri ishte aq efektiv sa amvisat nuk do të miratonin teknologjinë tonë, pasi ajo do të thante lulet e tyre dhe do t’i linte pa CO2 për fotosintezën. Por si shaka mënjanë, ne kemi krijuar një teknologji që jo vetëm që pastron ajrin nga grimcat ndotëse si PM, pluhuri, poleni, bakteret, viruset, aromat, por edhe CO2 për herë të parë. Ne kemi një vërtetim nga laboratori i Fakultetit të Bujqësisë në Shkup se bakteret absorbohen, dhe Universiteti i Shtipit shqyrton thithjen e metaleve të rënda, të tilla si plumbi, kadmiumi, hekuri dhe të ngjashme.

CERTIFIKIMI FILTROR NE TREGUAR QE, Krahas gjithë këtyre substancave të dëmshme, TEKNOLOGJIA JON C PASTRON ZJARR DHE Qymyr me Qymyr.

Si ju lindi ideja për të eksperimentuar me pastrues ajri?

Problemi me ajrin e ndotur është i madh në vendin tonë, dhe që nga ditët e mia studentore kam pasur kontakte me punime shkencore për pastrimin e gazrave të shkarkimit. Detaji më interesant që mbaj mend ishte termocentrali Avedore 2 në Danimarkë, i cili ndodhet pranë një vendbanimi dhe nuk gjeneron asnjë gaz shkarkimi ose ndotje. Teknologjia e filtrimit që ai përdor është zvogëluar në atë pikë ku pothuajse nuk ka emetime në ajër, prandaj interesi im për proceset e filtrimit, përmirësimi afatgjatë i njohurive dhe kërkimit. Edhe pse ka shumë gazeta mbi këtë temë, është interesante që filtrat e grimcuar ende nuk përdoren askund. Tre vjet më parë arrita të gjeja kokrriza dhe të bëja një eksperiment në shtëpi, më saktë në një shishe plastike, i cili ishte tepër i suksesshëm. Më tregoi se isha në rrugën e duhur dhe se risia mund të fitonte përdorim komercial. Brenda një kohe të shkurtër, ideja u finalizua dhe me thirrjen e Fondit për projekte të reja, ajo hyri në një fazë më serioze të përpunimit të detajeve.

Çfarë produktesh keni zhvilluar me këtë teknologji novatore, në bashkëpunim me FIZHT?

Projekti parashikonte prodhimin e katër produkteve me të njëjtën teknologji. E para ka për qëllim pastrimin e ajrit në makina, dhe e dyta është për pastrimin në shtëpi, zyra, dhoma spitalore, salla operacioni, etj. Produkti i tretë është për gazrat e shkarkimit nga sobat dhe makinat, dhe i fundit është kulla për pastrimin e ajrit të ambientit. Të katër produktet përdorin të njëjtin filtër me dimensione të ndryshme. Projekti parashikon që të gjithë ata të arrijnë nivelin e një produkti komercial të gatshëm për prodhim serik. Disa prej tyre, përkatësisht pastruesi i makinave, tashmë janë prodhuar si seri pilot dhe shiten në treg. Kanë mbetur vetëm disa pastrues, dhe ndoshta do të ketë disa modele të pastruesit të dhomës deri në fund të projektit. Aktualisht është duke u përgatitur një projekt për kullën në Gjorce Petrov, pas së cilës do të jetë në dispozicion për të gjitha palët e interesuara dhe kudo që ka nevojë. Ne gjithashtu po punojmë në pastruesin e gazit të shkarkimit, për të cilin disa detaje mbeten për t’u përfunduar.

Ju përmendët se punoni me kompani vendase që prodhojnë pastruesit tuaj inovativ të ajrit. Si shkon realizimi nga ideja në produktin përfundimtar?

Ne kemi të gjitha materialet dhe lëndët e para që na duhen për prodhimin serik në Maqedoni, përfshirë dizajnin dhe prodhimin. Kulla e pastrimit të ambientit, për shembull, është ndërtuar brenda një dite, pasi të gjitha pjesët janë parafabrikuar këtu dhe mund të mblidhen në vend.

Cilat janë planet tuaja për të ardhmen?

Vizioni ynë është që të kemi një pastrues në çdo shtëpi në vendin tonë. Ne planifikojmë të fillojmë vitin e ardhshëm me një fushatë më agresive për të pushtuar tregun, dhe natyrisht kemi në plan të hyjmë në tregjet e huaja. Ne e dimë që jemi konkurrues ndaj çmimeve, dhe testet e materialeve të filtrit kanë vërtetuar se teknologjia jonë është e shëndoshë dhe na jep udhëzime të reja për përdorimin e saj në shumë industri të tjera, veçanërisht për shkak të veçantisë së kapjes së karbonit si një nga kontribuesit më të mëdhenj në gazrat serë Me.