Komiteti i Miratimit të Investimeve

Komiteti i Miratimit të Investimeve përbëhet nga 5 anëtarë, të cilët zgjidhen dhe emërohen nga Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut. Komiteti shqyrton dhe miraton propozim-projektet e paraqitura për të gjitha instrumentet për të mbështetur Fondin. Anëtarët e Komitetit zgjidhen midis ekspertëve me të paktën dhjetë vjet përvojë ndërkombëtare në fushën e investimeve të veprimtarisë në inovacion.

Marvin Liao
President i KOI

Marvin Liao ka qenë drejtorë ekzekutiv në ”Yahoo!” për më shumë se një dekadë. Ai është një ish partner i “500 Startups” dhe Business Angel me mbi 19 vjet përvojë në kapital sipërmarrje, biznese teknologjike dhe startupe.

Marvin ka investuar në 500 startupe që nga viti 2014, duke drejtuar një program përshpejtues në San Francisco, si dhe investitor në marrëveshje fillestare të drejtpërdrejtë. “500 Startups” është një nga firmat më aktive të kapitalit sipërmarrës në botë, i porositur për të zbuluar dhe rikthyer sipërmarrësit më të talentuar në botë, për t’i ndihmuar ata të ndërtojnë kompani të suksesshme në një shkallë të gjerë dhe për të ndërtuar ekosisteme globale të prosperuara. “500 Startups” mbështesin startup-et përmes programeve të tyre të investimeve përshpejtuese të përqendruara në marketing dixhital, rritjen e portofolit të shfrytëzuesve, lehtësimin e praktikave startup dhe mbledhjen e mjeteve për kompanitë para se të fillojnë.

Vibhu Sharma

Dr. Vibhu Sharma është një strateg me përvojë i inovacionit të biznesit. Ai ka përvojë shumë vjeçare në inovacion, duke lansuar produkte të reja, zotëron disa patenta dhe është autor i librit Springer, Nju Jork.

Ai është gjithashtu ekspert në fushën e ekonomisë rrethore dhe përcakton modelet teknologjike rrethore me ndihmën e teknologjisë. Ai ka pasur role në inovacionin dhe strategjinë e biznesit në Siemens, ST Mikroelektronika, etj. Në Simens, ai drejtoi Strategjinë Globale për Rregullimin e Sigurt e Transformimeve Dixhitale për Industrinë 4.0. Vibhu Sharma është Master në Administrim Biznesi nga Universiteti i Kembrixhit, Master nga Universiteti i Nju Jork-ut dhe doktorë në “KU Leven” në Belgjikë.

Noel Gregor Peterson Xhons

Paterson Xhons është anëtar i Bordit të Koalicionit për Kapitalin e Gjelbër, (Coalitin for Green Capital) që paraqet koleksion të bankave ndërkombëtare jeshile sovrane, anëtar ndërkombëtar i Fondit Evropian Strategjik të Investimeve (FESI), dhe këshilltar special i Bankës Botërore të Programit të Uganda, si dhe fondi pensional Kenian. Paterson Xhons gjithashtu është Këshilltar Special i Drejtorit Ekzekutiv të Fondit të Zhvillimit të Kapitalit të Kombeve të Bashkuara në fushat që mbulojnë mbështetjen e ndërmarrjeve mikro dhe të vogla në vendet më pak të zhvilluara në Afrikë dhe Azinë Juglindore. Më parë ata ishin dita e menaxherëve kryesorë dhe drejtorit financiar të Dillojtvo Afrika e Jugut.

Paterson Xhons ka një diplomë masteri në menaxhment nga Universiteti i Oksfordit dhe diplomë në matematikë dhe psikologji nga Universiteti i Cape Town, Afrika e Jugut.

Asher Sidiki

Asher Sidiki ka përvojë mbi 20 vjet në zhvillimin e korporatave, me marrëveshje të realizuara me vlerë rreth 8 miliardë dollarë amerikanë. Ai ishte pjesë e “500 Startups” në SHBA, por edhe pjesë e ekipit menaxhues që udhëhoqi transformimin e “Etisalat” në Emiratet e Bashkuara Arabe. Asher filloi karrierën e tij si sipërmarrës në Britani të Madhe dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës në fund të viteve 1990.

Etisalat është grupi kryesor i telekomunikacionit në botë në vendet në zhvillim, duke ofruar shërbime dhe zgjidhje për më shumë se 141 milion klientë në 15 vende në Lindjen e Mesme, Azi dhe Afrikë. Ai renditet si “The most valuable portofolio brand” në Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut (MENA) nga Brand Finance.

Gunter Fellinger

Gunter Fellinger nga 2018 është Sekretar i Përgjithshëm i CEE BC – Austri. Për 28 vitet e fundit, ai ka udhëtuar dhe kontribuar në transformimin e sektorit të biznesit në Evropën Qendrore dhe Lindore dhe ka qenë i njohur mirë me ekonomitë dhe sfidat e sipërmarrësve të rinj dhe bizneseve të reja në rajon. Gunter jetoi në Shqipëri, Mal të Zi dhe Kosovë për 11 vjet, është pozicionuar në Kiev që nga viti 2016.

Biografia e Fellinger përfshin gjithashtu punën në Business Europe dhe mbajtjen e pozicionit të Sekretarit të Përgjithshëm të SME-ve nga 2000 në 2004. Ai ka marrë pjesë në projekte të ndryshme të BE-së si ekspert i politikës evropiane për ndërmarrjet e vogla dhe të mesme, reformat ekonomike dhe strategjinë e pranimit në BE dhe zhvillimin lokal në Shqipëri, Kosovë, Ukrainë. Ai gjithashtu ka punuar për 4 vjet në promovimin e investimeve të huaja direkte në Shqipëri. Fellinger është President i Rrjetit Evropian të Reformës Tatimore dhe anëtar i Bordit të Drejtorëve të Rrjetit Ballkanik të Beneluksit për Integrimin Ekonomik në Ballkanin Jugor.