Drejtori Petrov në konferencën "Improvate" në Jerusalem: Zhvillimi i teknologjive të reja në fokus të FIZHT-së

Zhvillimi i teknologjive të reja dhe inovative është fokusi kryesor i FIZHT-së, i cili aktualisht mbështet mbi 780 projekte me investime prej 86 milionë eurosh, shumica e të cilave janë investime në sektorin e teknologjisë, tha drejtori i Fondit Kosta Petrov, në fjalimin e tij në konferencën më të madhe për teknologji dhe inovacione në Izrael “Improvate”.  

Ai shtoi se përmes investimeve strategjike në kompanitë teknologjike, ne e pozicionojmë Republikën e Maqedonisë së Veriut si një qendër fillestare dhe teknologjike në rajon.

Në panelin “Siguria kibernetike, kërcënimet dhe zgjidhjet”, Petrov shkëmbeu mendime me ish-kampioni botëror i shahut Garry Kasparov, Eka Tkeshelashvili, presidente e Institutit Gjeorgjian për Studime Strategjike, ish-kryeministrin rumun Victor Ponta dhe Isaac Ben-Israel. kreu i Qendrës Ndërdisiplinore të Kërkimeve Kibernetike Blavatnik se si qeveritë, bizneset dhe sektori financiar mund të mbrojnë të dhënat dhe si të mbrojnë infrastrukturën kritike nga kërcënimet kibernetike.

“Republika e Maqedonisë së Veriut, si anëtare e plotë e NATO-s, është gjithashtu pjesë e sigurisë korporative të NATO-s, e cila përfshin mbrojtjen kibernetike. Për këtë qëllim, vendi ynë po zhvillon kapacitete që janë plotësisht në përputhje me ato të NATO-s. Për momentin, Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut është duke punuar në ndërtimin e një qasjeje të përgjithshme për përmirësimin e rezistencës kibernetike, për të cilën më 5 tetor 2021 është zhvilluar Strategjia për përballimin e kërcënimeve hibride”. Ky është vetëm një hap drejt ndërtimit të një sistemi kombëtar që do të garantonte një përgjigje në kohë dhe të përshtatshme ndaj çdo kërcënimi hibrid,” tha Petrov për sfidat e krimit kibernetik në botën e sotme.

Në panel, Petrov foli edhe për Strategjinë e parë nacionale për inteligjencë artificiale, e cila do të mundësojë rritje dhe zhvillim më të shpejtë të kompanive që merren me këtë teknologji që aktualisht janë duke u zhvilluar nga FIZHT dhe Qeveria. Strategjia është punuar nga ekspertë të shquar vendas dhe botërorë, si dhe partneri strategjik i FIZHT, Instituti Joze Stefan nga Lubjana. Për vitin e ardhshëm është planifikuar një fond i veçantë që do të investojë vetëm në startup-et “deep tech” dhe përmes Fondit të ri Investues të FIZHT-së do të investohet në teknologji inovative të kompanive maqedonase nga 100.000 deri në 1.5 milionë euro. 

Në konferencën në Jerusalem folën edhe ish-kryeministri britanik Tony Blair, muzikanti dhe sipërmarrësi me famë botërore Will I AM, si dhe një sërë liderësh botërorë, ministra qeveritarë dhe investitorë të interesuar për të investuar në kompanitë izraelite.