Kategori
Активности

Потпишан договор помеѓу Министерството за здравство, ФИТР и Израел, чија цел е промоција и имплементација на иновации и развој во здравствениот систем во Република Македонија

Потпишан договор помеѓу Министерството за здравство, ФИТР и Израел, чија цел е промоција и имплементација на иновации и развој во здравствениот систем во Република Македонија Министерството за здравство, Државата Израел и Фондот за иновации и технолошки развој, денеска во Владата на Република Македонија потпишаа трипартитен договор, во областа на здравствената заштита. Договорот носи стратешки план […]

Kategori
Активности

Создаваме успешни приказни – ФИТР досега поддржа 314 компании, 54 училишта и 30 организации

Создаваме успешни приказни – ФИТР досега поддржа 314 компании, 54 училишта и 30 организации Во 2019 година во Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) пристигнаа дури 487 апликации за поддршка, што е тројно повеќе од првиот повик во 2015 година кога беа пријавени се 158 апликации. Владата го следеше зголемениот интерес и Буџетот за […]

Kategori
News Të reja

„Иновациски ваучери“ – Новиот инструмент на ФИТР презентиран на Универзитетот „Св. Кирили и Методиј“

Денес, во просториите на ректоратот на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, се одржа консултативна дебата за новата мерка што ФИТР ќе започне да ја спроведува на почетокот на 2020 година.

Kategori
Активности

Нов јавен повик на ФИТР „Стартапувај2“ – Зголемен буџет од 1,5 милиони евра за стартап компании

Нов јавен повик на ФИТР „Стартапувај2“ – Зголемен буџет од 1,5 милиони евра за стартап компании Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) објави нов јавен повик за стартап компании. Презентацијата на инструментот на ФИТР кој е наменет за финансиска поддршка на фирми не постари од 6 години, како и критериумите и условите за аплицирање,  […]

Kategori
News Активности

Дечиња изработија новогодишни украси за хуманитарни цели

Дечиња изработија новогодишни украси за хуманитарни цели Стотина дечиња од ОУ„Димитар Миладинов“ од Скопје, штитеници од Домот за деца без родители „11 Октомври“, Домот за деца со воспитно социјални проблеми „25 Мај“, под менторство на студентите од Факултетот за дизајн и мултимедија од универзитетот ФОН изработија новогодишни украси, честитки и слики во хуманитарната „Работилница за […]

Kategori
News Активности

ФИТР и УНДП ќе работат на зајакнување на иновации во јавниот сектор

ФИТР и УНДП ќе работат на зајакнување на иновации во јавниот сектор Фондот за иновации и технолошки развој и Програмата за развој на Обединетите Нации (УНДП) потпишаа меморандум за соработка со кој преку заеднички активности ќе се работи на засилување на иновациските дејности и воведување иновативни процеси во јавниот сектор, поддршка за раст на малите […]

Kategori
Të reja

Со поддршка од ФИТР, реализиран проект за стаклена градина во ООУ „Вера Циривири Трена“

Во скопското основно училиште „Вера Циривири Трена“ учениците имаат своја стаклена градина, каде одгледуваат зеленчуци, зачински билки и цвеќиња.

Kategori
News Të reja

Во Фондот за иновации и технолошки развој презентиран предлог концептот за идниот НТП

Во Фондот за иновации и технолошки развој презентиран предлог концептот за идниот НТП Во Фондот за иновации денеска беше презентиран Нацрт предлог за основање на Научно технолошки парк кој го изработува тим од експерти финансиран од ЕУ. Носител на проектот е Фондот за иновации и технолошки развој, Министерството за информатичко општество и администрација, а во […]

Kategori
News Активности Të reja

Избран победникот на ФинХакатонот2

Избран победникот на ФинХакатонот2 Маркетинг стратегијата за наградната игра МојДДВ#МојаНаграда во следните 12 месеци ќе ја реализира маркетинг агенцијата „Меккен“. Таа победи на ФинХакатонот2, што изминативе три дена се одвиваше во Министерството за финансии со цел да се избере најкреативната стратегија за приближување на наградната игра до граѓаните. Осумте тима кои се натпреваруваа со идеи […]