Проектот „Local Business Ranker“ поддржан од ФИТР

Домашната компанија „Интерактив Гејминг“ работи на спроведувањето на Проектот наречен Local Business Ranker, кој има за цел развивање алгоритам со помош на кој ќе може да ги рангираат локалните компании.

„Нашето решение треба да даде одговор на прашања од типот кои се најдобри дизајнери на ентериер во Лондон, или пак кои се најдобри електричари во Ливерпул. За таа цел, корисниците на нашето решение добиваат неколку значајни придобивки: Прво, нашиот алгоритам ги елиминира сите нелиценцирани оператори. Понатаму, се намалува времето за наоѓање на соодветна компанија, a исто така значително се намалува и ризикот од лошо извршена услуга, бидејќи во нашиот систем ги листаме само најдобрите компании“.

Во однос на соработката со Фондот за иновации и технолошки развој, тие велат дека е на одлично ниво, a добиените финансиски средства се од големо значење за развојот на нивната компанија, особено за самиот проект.

Компанијата „Интерактив гејминг“ е една од над 130 домашни компании/конзорциуми поддржани од ФИТР во рамките на првиот јавен повик од Планот за економски раст (ПЕР) на Владата на Република Северна Македонија

Само со првиот и вториот инвестициски бран се реализираат инвестиции во домашниот приватен сектор во износ од 28 милиони евра. Се ангажираат над 780 лица, од кои 158 се нови работни места, со просечна плата од 45.000 денари.