Огромен интерест на малите и средни компании на првиот јавен повик на ФИТР – поднесени 236 проекти со вкупна вредност од 51 милиони евра

„Посебно сме горди што со овој прв инвестициски бран ќе се отворат нови 245 работни места каде просечната плата ќе изнесува околу 800 евра, а со денешните договори кај компаниите ќе се отворат нови 85 работни позиции“, рече Деспотовски.

Весна Кузмановиќ од компанијата Стратум Рид, една од компаниите добитнички на грантовите, рече дека после две години работа на нивниот проект, конечно е препознаена неговата вредност. Таа изрази голема благодарност за Владата на Република Македонија што има слух да ги поддржи иновациите на македонските компании преку поддржување и вложување во нивните идеи и напредок.

„Примени се вкупно 236 апликации, од кои дури 88%, односно 208 апликации се за иновативни проекти, со што се покажува дека Македонија има иновативни и креативни луѓе, а ние како Влада сме задоволни што можеме да ги поддржиме овие млади лица да ги реализираат своите бизнис идеи. Најголемиот дел од апликациите кои се пристигнати, или околу 84% се пристигнати од микро и мали компании, за кои всушност мерките се и дизајнирани. Проекти има од сите градови во Република Македонија, додека ако анализираме преку гранки, најбројни се апликациите од ИТ индустријата, што значи дека се следат светските трендови, односно најмногу апликации има во дејноста од која може да се добие и највисока додадена вредност. Вкупната вредност на поднесените проекти изнесува околу 51 милиони евра, од кои околу 15 милиони евра се учество на компаниите во проектите“, нагласи вицепремиерот Анѓушев.

Директорот на ФИТР Деспотовски потстети дека јавниот повик беше отворен на 27 април, компаниите можеа да аплицираат се до 11 јуни, а покажа исклучително задоволство од бројот на пристигнатите апликации.

„Бројот на доставени проекти ги надмина сите наши најоптимистички очекувања. Износот кој компаниите го побаруваат само во првиот јавен повик е за 11 пати повисок од буџетот предвиден за првиот јавен повик, односно 3,5 пати повисок од вкупно планираниот буџет за оваа активност за 2018 година. Со ова се покажува апетитот на компаниите за ваков тип на финансиска поддршка, но и дека со правилни мерки компаниите се подготвени да инвестираат и сопствени средства. Најголемиот дел од апликациите се во делот за развој за иновации, а токму преку иновациите очекуваме забрзување на економскиот раст“, посочи Деспотовски.

Анализата на доставените проекти покажува дека за реализација на овие проекти се потребни вкупно 1323 работни места, од кои 342 се нови работи места во компаниите, а износот на просечна плата по вработен е 43.370 денари. Веќе од понеделник почнува евалуација на пристигнатите проекти која ќе се одвива во две фази, а по завршување на евалуациите ќе се донесе одлука колку компании ќе бидат поддржани преку мерките од Планот за економски раст.