Categories
News News

INTERVIEW with Despotovski: We supported quite bold ideas, such as an attempt to make the first homemade respirator

ИНТЕРВЈУ Деспотовски: Поддржавме доста храбри идеи, како што е обид за изработка на прв домашен респиратор Фондот за иновации, во координација со Светската банка и со стопанските комори во државата, подготвил предлог за нова мерка за брзо прилагодување на стопанството и е доставена до Владата за одобрување, вели Директорот Јован Деспотовски во интервју за Прес24.  […]

Categories
News News

FITR with the World Bank created a new instrument for economic recovery for the post-crisis phase - submitted to the Government for approval

ФИТР со Светска банка креираше нов инструмент за економско заздравување за пост-кризната фаза – доставен е на одобрување до Владата Фонд за иновации и технолошки развој достави до Владата нова мерка за Технолошки развој за брзо прилагодување на КОВИД окружување. Наменет е за економско заздравување на домашните компании во пост-кризната фаза, нивно брзо прилагодување кон […]

Categories
News News

181 startups in the final phase of "Startup 2" - investment plans customized for the needs of rapid development and the post-crisis period

181 стартапи во финална фаза на “Стартапувај 2“ – инвестициските планови прилагодени кон потребите за брз развој и пост-кризниот период 181 стартапи одат во фазата на финална селекција на вториот јавен повик  “Стартапувај 2“ на Фондот за иновации и технолошки развој и Светската банка. Фондот на овие апликанти им овозможи и прилагодување на веќе доставените инвестициски планови кон новонастанатите услови на […]

Categories
News News

INTERVIEW Despotovski: It is necessary to cover the salaries of the public sector, in order to show solidarity with the private sector

ИНТЕРВЈУ Деспотовски: Потребно е да се зафатат платите на јавниот сектор, за да се солидаризира со приватниот Направивме анализа на годишните сметки на скоро 400 микро, мали, средни и големи компании корисници на средства на Фондот за 2019, споредено со предходните години. Бројките се повеќе од охрабрувачки. Овие компании, во просек, пораснале за 8 отсто […]