Categories
News Активности

FITR supported the first Space Tech Convention held in the region

ФИТР ја поддржа првата Space Tech Конвецијата која се одржа во регионот Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) ја поддржа Space Tech Convention & NASA Space Apps Challenge, прв настан од ваков вид во регионот. Настанот, кој се одржа од 21-23 Октомври во Скопје со воведно предавање го отвори Брус Питман, главниот стратег на […]

Categories
Активности

"Youth Friday @ FITR" - "Accelerated Course" for applying for NASA International Hackathon

„Петок за млади @ФИТР“ – „Забрзан курс“ за аплицирање на меѓународен хакатон на НАСА Предизвици поврзани со вселенски истражувања, како да се аплицира на меѓународен НАСА хакатон и како да се направи интерактивна видео игрица – со овие теми започна новиот серијал настани „Петок за млади @ФИТР“ кој втора година по ред предвидува активности за […]

Categories
News Активности

FITR submitted to the Government an initiative to simplify the access of companies to financial support, through amendments to the Rulebook on the support instrument - co-financed grants for technological development

ФИТР достави до Владата иницијатива за поедноставување на пристапот на компаниите до финансиска поддршка, преку измени на Правилникот за инструментот за поддршка – кофинансирани грантови за технолошки развој Измените се состојат од воведување на скратена (fast track) постапка за аплицирање за компании што веќе учествувале на јавни повици на Фондот, а кои ги поминале фазите […]

Categories
News Активности

Instead of minds to export success stories - FINKI First Academic Class

Наместо умови да извезуваме успешни приказни – Прв академски час на ФИНКИ Знаењето е единственото богатство кое никој не може да ви го земе – со оваа порака на деканот Иван Чорбев го започна првиот академски час за учебната 2019/2020 година за 1062 бруцоши на Факултет за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ) при Универзитет […]