Categories
News Активности News

International announcement for the election of two members of the Investment Approval Committee

Меѓународен оглас за избор на двајца членови на Комитетот за одобрување на инвестиции Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) распиша меѓународен оглас за избор на двајца членови на Комитетот за одобрување на инвестиции. Огласот претставува редовна и транспарентна постапка која се прави поради истекот на двогодишниот мандат на двајца од вкупно пет членови на […]

Categories
News Активности

We encourage young people and support their innovative and creative ideas - FITR with support for "InovaMak 2019"

Ги охрабруваме младите и ги подржуваме нивните иновативни и креативни идеи – ФИТР со поддршка за „ИноваМак 2019“ Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) по втор пат го поддржа престижен меѓународен настан – Меѓународен саем на пронајдоци, иновации и нови технологии „ИноваМак 2019“. Организатор на саемот е Националната асоцијација на пронаоѓачите на Македонија (NAIM), а покровител е […]

Categories
News Активности

Six million denars for innovations of the best elementary and high school students

Шест милиони денари за иновации на најдобрите основци и средношколци Во владата на Република Северна Македонија денеска се одржа настан по повод потпишување на договорите за 34 проекти на основни и средни училишта, кои беа наградени во рамките на Програмата „Предизвик за млади истражувачи 2“, на ФИТР и на МОН. На церемонијата се презентираа двата […]

Categories
Активности

Иновативен производ за гаснење пожари, развиен од компанија корисник на грант од ФИТР

Иновативен производ за гаснење пожари, развиен од компанија корисник на грант од ФИТР Заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања д-р Кочо Анѓушев и директорот на Фондот за иновации и технолошки развој Јован Деспотовски, присуствуваа на презентација на производот на компанијата ВТ Продакшн од Скопје, добитник на ко-финансиран грант од Фондот, која се […]

Categories
Активности

Се отвори првиот центар на стартап заедницата во Скопје – MKstartups Space

Се отвори првиот центар на стартап заедницата во Скопје – MKstartups Space Македонската стартап заедница доби свој центар MKstartups Space наменет за настани, вмрежување и едукација на иновативните претприемачи. Центарот се наоѓа во Скопје на локација кај автобуската станица Рекорд, и е под водство на Асоцијацијата Стартап Македонија во соработка со Фондот за иновации и технолошки развој. „Сега […]