Categories
Активности

Отворен ден во Владата за младински политики: Издвојуваме средства за подобрување на младинскиот статус, отворени сме за иницијативи за вклучување на младите во социјалните иновации и бизнис модели

Отворен ден во Владата за младински политики: Издвојуваме средства за подобрување на младинскиот статус, отворени сме за иницијативи за вклучување на младите во социјалните иновации и бизнис модели Во согласност со определбата за овозможување директно учество на граѓанските организации во креирањето јавни политики за континуиран демократски и економски просперитет на државата, во Владата на Република […]

Categories
Активности

455 домашни компании од јавниот повик за комерцијализација на иновации влегуваат во фаза на претселекција

455 домашни компании од јавниот повик за комерцијализација на иновации влегуваат во фаза на претселекција 455 домашни компании од јавниот повик за комерцијализација на иновации влегуваат во фазата на прво оценување. Од овие компании, 207 се микро, 221 мали, а 27 средни. 56% од компаниите се регистрирани во главниот град, додека останатите се распоредени низ […]

Categories
Активности

Избрани македонските зелени бизнис идеи за учество на регионален натпревар

Избрани македонските зелени бизнис идеи за учество на регионален натпревар На 20-ти јуни во Скопје, во организација на здружението за социјални иновации „АРНО“, се одржа финалето на македонскиот натпревар за зелени бизнис идеи. Жири комисијата ги избра идеите: „Challenger-Мобилна апликација која ги наградува сите еколошки одговорни корисници“, „Ракатрак- Природен едукациски центар за деца за животни […]

Categories
Активности

Одржана донаторска конференција на 50-те најголеми компании за храна

Одржана донаторска конференција на 50-те најголеми компании за храна Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев, министерката за труд и социјална политика Мила Царовска и директорот на Фондот за иновации и технолошки развој Јован Деспотовски, денеска учествуваа на „Донаторска конференција на 50-те најголеми компании за храна“, организирана од страна на граѓанската организација „Ајде […]

Categories
Активности

Во Охрид отворен Иновативен Хаб и објавен Инструмент за поддршка на компании од југозападниот регион

Во Охрид отворен Иновативен Хаб и објавен Инструмент за поддршка на компании од југозападниот рeгион Фонд за иновации и технолошки развој денеска во Охрид отвори Иновативен хаб во рамките на Факултетот за туризам и угостителство и објави Јавен повик за финансирање на проекти за новоосновани трговски друшта „старт-ап“ и „спин-оф“, од југозападниот регион. На отворањето […]