Categories
News Активности News

Notification for “Challenge for Young Researchers”

Известување за „Предизвик за млади истражувачи“ Фонд за иновации и технолошки развој ве известува дека на седница на Управен одбор од 20.04.2019 год. донесена е одлука фазата на претселекција на предлог проекти во рамки на јавниот повик „Предизвик за млади истражувачи“ да трае заклучно со 17.05.2019 година. Селекцијата на најдобрите предлог проекти и презентацијата на […]

Categories
News Активности News

Around 1000 downloaded application packages for the second call of the Government's Economic Growth Plan

Досега околу 1000 презмени апликациски пакети за вториот повик од Планот за економски раст на Владата Фондацијата за поддршка на претпријатија – ЕСА Тетово и Стопанската Комора на Северо-Западна Македoнија во соработка со Фондот за иновации и технолошки развој, организираа презентација поврзана со Инструментот за кофинансирани грантови за комерцијализација на иновации пред компаниите од северозападниот […]

Categories
News Активности News

FITD from today with decentralized information and support for companies

ФИТР од денес со децентрализирани информации и поддршка за компаниите Фондот за иновации и технолошки развој во соработка со Фондацијата за развој на претприемништво, регионална и прекугранична соработка Битола, денеска организираше презентација на Инструментот за кофинансирани грантови за комерцијализација на иновации, на која присуствуваа претставници на педесетина мали, микро и средни претпријатија од Пелагонискиот регион. […]

Categories
News Активности News

Deputy Prime Minister Angjushev and Director of FITD Despotovski visit "Akvaponika" - a micro company that is an example of application of innovation in agriculture

Вицепремиерот Анѓушев и директорот на ФИТР Деспотовски во посета на „Аквапоника“ – микрокомпанија која е пример за примена на иновации во земјоделството Заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања, Кочо Анѓушев и директорот на Фондот за иновации и технолошки развој Јован Деспотовски ја посетија компанијата „Аквапоника“, добитник на грант од ФИТР. Проектот на […]

Categories
News Активности News

Innovative companies with 15 percent faster sales growth

Иновативните фирми со 15 проценти побрз раст во продажбата Претпријатијата кои се иновативни имаат 15 проценти побрз раст во продажбата отколку неиновативните, осум отсто побрз пораст на продуктивноста и на конкурентноста, како и побрз пораст на платите, беше истакнато на денешната инфо сесија во Сојузот на стопански комори за вториот повик за кофинасирани грантови за […]

Categories
News Активности News

The “Vinom” project of the company Bio Engineering with the support of FITR

Проектот „Вином“ на компанијата Био Инжинеринг со поддршка од ФИТР Проектот „Вином“ на компанијата Био Инжинеринг има за цел да им помогне на малите винарници да станат се поконкурентни на пазарот на производство на новите персонализирани вина. „Нашата компанија е основана во 1998 година, значи веќе постоиме 20 години. Моментално се наоѓаме во нашиот истражувачки […]

Categories
News Активности News

Opening and transparency of institutions through digitalization - Despotovski at the Digital Summit in Belgrade

Отворање и транспарентност на институциите преку дигитализација – Деспотовски на Дигитален самит во Белград Директорот на ФИТР Јован Деспотовски учествува на вториот Дигитален самит на Западен Балкан кој се одржува во Белград. На панелот “Дигитална економија и опшетство“ на кој главни теми беа зголемување на транспарентноста на јавната администрација и поголема употреба на отворени податоци, […]

Categories
News Активности News

The second public call for co-financed grants to support innovation presented - 5 million euros available for micro, small and medium companies

Презентиран вториот јавен повик за кофинансирани грантови за поддршка на иновации – достапни 5 милиони евра за микро, малите и средни компании Заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања д-р Кочо Анѓушев и директорот на Фондот за иновации и технолошки развој, Јован Деспотовски денеска го презентираа вториот повик од Планот за економски раст […]

Categories
News Активности News

Significantly increased interest of young people in FITD programs

Значително зголемен интересот на младите за програмите на ФИТР Пристигнати се 88 предлог проекти во рамки на вториот јавен повик за финансирање научно-истражувачки проекти во основни и средни училишта – „Предизвик за млади истражувачи 2“ на Фондот за иновации и технолошки развој во соработка со Министерството за образование и наука. На повикот се пријавија 49 […]