Categories
Активности

FITD announced the second call under the Government's Economic Growth Plan

ФИТР го објави вториот повик во рамки на Планот за економски раст на Владата Фондот за иновации и технолошки развој го објави вториот повик од Планот за економски раст на Владата (ПЕР), наменет за ко-финансирани грантови за комерцијализација на иновации. Повикот е наменет за ситемикро, мали и средни претпријатија и приватни здравствени установи (ПЗУ) со […]

Categories
News Активности News

Creative workshop for young people in FITD

Креативна работилница за млади во ФИТР Работилница за креативно пишување се одржа денес во ФИТР како дел од иницијативата „Петок за млади @ФИТР“. Работилницата ја водеше младата авторка за детска литература, Билјана С. Црвенковска. „Инициравме создавање на национална програма за развој и поддршка на таленти. И денешната работилница и големиот интерес на учениците е најдобра […]

Categories
News Активности News

34 projects of domestic companies will be financed through the public call "Start Up"

34 проекти на домашни компании ќе се финансираат преку јавниот повик „СтартАПувај“ Комитетот за одобрување на инвестиции на Фонд за иновации и технолошки развој (ФИТР) донесе одлука за финансирање на 34 предлог проекти со што се исцрпени сите првично определени средства за повикот, односно 1 милион евра. Јован Деспотовски, директорот на Фондот, на денешниот брифинг […]

Categories
News Активности News

Educational training for dealing with crisis situations and mass disasters organized by the Ministry of Health and FITD

Едукативна обука за справување при кризни ситуации и масовни катастрофи во организација на МЗ и ФИТР Министерот за здравство, д-р Венко Филипче и директорот на ФИТР, Јован Деспотовски ја отворија дводневната едукативна обука за Итна медицинска помош и менаџирање на ресурси, која се организира во рамки на потпишаниот Меморандум за соработка на Министерството за здравство […]

Categories
News Активности News

Israeli businesses interested in Macedonian companies - beneficiaries of FITD

Израелски бизниси заинтересирани за македонските компании – корисници на ФИТР Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) во соработка со амбасадата на Израел во земјава, денеска организираше средба меѓу израелски инвеститори и македонски компании – корисници на ФИТР чија цел е да се отворат нови можности за поддршка и развој на македонските компании и пристап […]

Categories
News Активности News

FITD with a new initiative for a state program for development and support of talented children

ФИТР со нова иницијатива за државна програма за развој и поддршка на талентирани деца Фондот за иновации и технолошки развој со поддршка на амбасадата на Обединетото Кралство во РСМ и УНИЦЕФ покрена иницијатива за поддршка и развој на талентирани деца со цел да се креира системско решение со кое државата во иднина ќе вложува во […]

Categories
Активности

ФИТР со поддршка на проект на Аквапоника

Categories
News Активности News

FITD and the Macedonian Stock Exchange open access to alternative financing opportunities for Macedonian companies

ФИТР и Македонска берза отвораат пристап до алтернативни можности за финансирање за македонските компании Фонд за иновации и технолошки развој и „Македонска берза“ денеска потпишаа меморандум за соработка, чија цел меѓу другото е на македонските компании да им се овозможи пристап до алтернативен извор за прибирање капитал. На присутните претставници на компании корисници на ФИТР […]