Categories
Активности

Presentation of the Operational Plan for Employment 2019: Support for self-employment, increase of salaries and new jobs, trainings for demanded occupations and crafts, for digital skills, support for employment of persons with disabilities - a chance for everyone!

Презентација на Оперативниот план за вработување 2019: Поддршка за самовработување, раст на плати и нови работни места, обуки за побарувани занимања и занаети, за дигитални вештини, поддршка за вработување на лица со попреченост – шанса за сите! Денеска во малата сала во Филхармонија се одржа панел дискусија помеѓу владини претставници на институциите, претставници на бизнис […]

Categories
Активности

Министерката Апостолска и директорот на ФИТР Деспотовски на средба за вмрежување помеѓу мултинационалните и домашните компании во Република Северна Македонија

Министерката Апостолска и директорот на ФИТР Деспотовски на средба за вмрежување помеѓу мултинационалните и домашните компании во Република Северна Македонија Министерката без ресор задолжена за странски инвестиции, Зорица Апостолска, денес учествуваше на средба за вмрежување помеѓу мултинационалните и домашните компании во Република Северна Македонија, кој се одржа во Скопје. Настанот е во организација на Центарот […]

Categories
News Активности News

First state competition "First Lego League" - Over 100 children compete with their innovative solutions

Прв државен натпревар “Прва Лего Лига“- Над 100 деца се натпреваруваат со свои иновативни решенија Над 100 деца денеска во Штип се натпреваруваат на првиот државен натпревар „Прва Лего Лига“ за деца од 9 до 16 години што е меѓународна мултидисциплинарна истражувачка програма која ги инспирира младите луѓе да истражуваат во науката и да решаваат […]

Categories
News Активности News

VIDEO: The concept of the new Science and Technology Park in Skopje was presented The Fund for Innovation and Technological Development (FITD) presents the concept of the new Science

ВИДЕО: Претставен концептот на новиот Научно-технолошки парк во Скопје Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) го претставува концептот на новиот Научно-технолошки парк во Скопје. Проектот ќе се гради во три фази, а видеото од концептот на Научно технолошкиот парк е достапно на следниот линк:https://youtu.be/ru_WJ5TLzMo Основањето на Паркот е иницијатива на Владата на Република Северна […]

Categories
News Активности News

Environmental protection with the use of IT technologies - Primary school project from the primary school "Lazo Angelovski" supported by FITD

IoT (Internet of Things) - Aquaponic Recycling System"- presented the project of creative students and their mentors from the elementary school "Lazo Angelovski" from Skopje. This project is supported by the Fund for Innovation and Technological Development (FITD), within the "Challenge for young researchers 1.

Categories
News Активности News

Important report from the Fund for Innovation and Technological Development

Важно известување од Фондот за иновации и технолошки развој Почитувани, Во врска со постапките за аплицирање, евалуација и доделување на финансиска поддршка за ко-финансирање на инвестиции во иновации и технолошки развој, Ве известуваме за следното:Фондот за иновации и технолошки развој НЕ поддржува, НЕ учествува, ниту пак соработува со физички или правни лица во активности и […]

Categories
News Активности News

Electric Fico, an example of cooperation between a project funded by FITD and a foreign investor

Електричното Фиќо, пример за соработка меѓу проект финансиран од ФИТР и странски инвеститор Заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања д-р Кочо Анѓушев, директорот на Фондот за иновации и технолошки развој Јован Деспотовски и директорот на Дирекцијата за технолошко индустриски развојни зони Александар Младеновски присуствуваа на презентација на електричното возило ЗАС Г20, производ […]

Categories
News Активности News

Starts working Business-technological accelerator UKIM, part of the Science-Technology Park

Почнува со работа Деловно-технолошки акцелератор УКИМ, дел од Научно-технолошки парк Претседателот на Владата Република Северна Македонија, Зоран Заев, денеска присуствуваше и се обрати на отворањето на Деловно-технолошкиот акцелератор за млади претприемачи и иноватори, во рамки на Научно-технолошкиот парк, сместен во кампусот на техничките факултети во Скопје. На настанот, кој го модерираше директорот на Фондот за […]

Categories
News Активности News

The second public call "Challenge for young researchers" of the Fund for Innovation and Technological Development announced

Објавен вториот јавен повик „Предизвик за млади истражувачи“ на Фонд за иновации и технолошки развој Заменик министерот за образование и наука Петар Атанасов и директорот на Фонд за иновации и технолошки развој Јован Деспотовски денеска го презентираа вториот јавен повик за финансирање научно-истражувачки проекти во основни и средни училишта – „Предизвик за млади истражувачи“. Според […]