Categories
News Активности

FITD continuously informs the public about all steps and activities undertaken

ФИТР континуирано ја информира јавноста за сите чекори и преземени активности Во врска со вчерашната прес конференција на ВМРО ДМПНЕ, Фондот за иновации и технолошки развој ја има следната реакција: Одлуката за ко-финансирани грантови во рамките на Првиот бран од Планот за економски раст на Владата на Р.М е донесена јавно и транспарентно. Избраните компании […]

Categories
News Активности

Despotovski at the regional conference Innovation Talk 2018: Macedonia in 2018 increased support for innovation 12 times

Деспотовски на регионална конференција Innovation Talk 2018: Македонија во 2018 година за 12 пати ја зголеми поддршката за иновации Директорот на Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР), Јован Деспотовски, учествува на Innovation Talk 2018 – регионална конференција за технолошки иновации која се одржува во Белград. На панелот „Иновации-поглед од Балканот“, Деспотовски заедно со министрите […]

Categories
News Активности

Despotovski will present government initiatives to support economic innovation at the regional innovation conference in Belgrade

Деспотовски на регионална конференција за иновации во Белград ќе ги претстави владините иницијативи за поддршка на иновациите во економијата Директорот на Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР), Јован Деспотовски, ќе учествува на Innovation Talk 2018 – регионална конференција за технолошки иновации која ќе се одржи во Белград на 29.11.2018, четврток. Деспотовски ќе учествува на […]

Categories
News Активности

FITR of Tehnoma 2018 - Makinova and Ekonova manifestations supported

ФИТР на Технома 2018 – Поддржани манифестациите Макинова и Еконова Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) ги поддржа манифестациите „Макинова“ и „Еконова“ кои годинава во рамките на Технома ги организира СПАТУМ – Сојузот на пронаоѓачи и автори на технички унапредувања на Македонија, во соработка со Народна техника на Македонија. Овие манифестации се одржуваат од […]

Categories
News Активности

Info session held for the public call "StartApuvaj" in Ohrid

Одржана инфо сесија за јавниот повик „СтартАПувај“ во Охрид Претставници на Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) одржаа Инфо сесија за јавниот повик „Стартапувај“ во Охрид. Настанот се одржа на 23.11.2018 година во просториите на Факултетот за туризам и угостителство. Целта на овој јавен повик е финансиска поддршка на новоосновани старт-ап и спин-оф компании […]

Categories
News Активности

From idea to new product - students in field classes in "Vitalia" within the initiative "Friday for youth @ FITD"

Од идеја до нов производ – ученици на теренска настава во „Виталиа“ во рамки на иницијативата „Петок за млади @ФИТР“ Ученици од ОУ „Крсте Мисирков“ од Куманово и СОУУД „Димитар Влахов“ од Струмица денеска (23.11.18) беа на теренска настава во компанијата „Виталиа“ каде што се запознаа со концептот на развој на еден иновативен производ од […]

Categories
News Активности

Selected innovative solution for the call "PristAPP Transport" of FITD

Избрано иновативно решение за повикот „ПристАПП транспорт“ на ФИТР Иновативното решение на компанијата „Некстсенс ДОО“ е избрано како прворангирано на Јавниот повик за финансирање на проект за изработка на информациски систем за управување во областа на патничкиот и товарниот сообраќај финансирано од Фонд за иновации и технолошки развој (ФИТР), во соработка со Министерството за транспорт […]

Categories
News Активности

FITD held an info session for the public call "StartUp" at the Economic Chamber of Macedonia

ФИТР одржа инфо сесија за јавниот повик „СтартАПувај“ во Стопанската комора на Македонија Претставници на Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) одржаа Инфо сесија за јавниот повик #Стартапувај во Стопанската комора на Македонија. Целта на овој јавен повик е финансиска поддршка на новоосновани старт-ап и спин-оф компании и истиот се спроведува со поддршка на […]

Categories
News Активности

Held info session for the public call "#StartUp" in Strumica

Одржана инфо сесија за јавниот повик „#СтартАПувај“ во Струмица Претставници на Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) одржаа Инфо сесија за јавниот повик „#Стартапувај“ во Струмица. Целта на овој јавен повик е финансиска поддршка на новоосновани старт-ап и спин-оф компании и истиот се спроведува со поддршка на Светската банка. Линк и повеќе информации за […]

Categories
News Активности

FITD again organizes a workshop for preparation of applications for "StartUp"

ФИТР повторно организира работилница за подготовка на апликации за „СтартАПувај“ Поради големиот интерес, ФИТР повторно организира работилница за подготовка за апликации на предлог проекти во рамки на тековниот јавен повик „Стартапувај“. Работилницата која ќе биде според истата програма како и претходната, ќе се одржи од 26 до 28 ноември 2018 год, во просториите на ФИТР […]

Categories
Активности

Investing in youth is the safest investment - FITD at a panel discussion in Bitola

Инвестирањето во младите е најсигурната инвестиција – ФИТР на панел дискусија во Битола Инвестирањето во младите е најсигурната инвестиција – ова беше заклучокот од денешната панел дискусија која се одржа во Битола, а кој имаше за цел продлабочување на соработката помеѓу бизнис секторот, локалните власти и стопанските комори преку поддршка на иновативни бизнис проекти на […]

Categories
News Активности

The citizens got insight into the Budget of the Republic of Macedonia through a web platform

Граѓаните добија увид во Буџетот на РМ преку веб-платформа Буџетот на Република Македонија станува уште подостапен до граѓаните преку веб-платформата изработена од победниците на ФинХакатонот. Како што беше истакнато денеска на прес-конференција во Министерството за финансии, граѓаните ќе ги дели само еден клик до сите информации за приходите и расходите во буџетот. На овој начин […]

Categories
News Активности

"Global Entrepreneurship Week" with the support of FITD

„Светска недела на претприемништво“ со поддршка на ФИТР Стартап Македонија организира панел дискусија на тема „Воведување на корпоративните иновации во Македонија“ (Introducing Corporate Innovation to Macedonia), како дел од светската недела на претприемништво (Global Entrepreneurship Week). Настанот ќе се одржи на 14.11.2018 год, со почеток во 18:00 часот во Јавна Соба во Скопје, а целта […]

Categories
News Активности

FITD held an info session for the public call "StartUp" in Stip

ФИТР одржа инфо сесија за јавниот повик „СтартАПувај“ во Штип Претставници на Фондот за иновации и технолошки развој денеска одржаа инфо сесија за јавниот повик „СтартАПувај“ во Штип. Настанот се одржа на ‘Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип. Целта на овој јавен повик е финансиска поддршка на новоосновани старт-ап и спин-оф компании и истиот се спроведува […]

Categories
News Активности

Workshop for preparation of applications for "StartUp" in FITD

Работилница за подготовка на апликации за „СтартАПувај“ во ФИТР Фондот за иновации и технолошки (ФИТР) организира работилница за подготовка за апликации на предлог во рамки на тековниот јавен повик за кофинансирани грантови за старт-ап и спин-оф компании – „СтартАПувај“. Работилницата ќе се одржи од 19 до 21 ноември 2018 год, во просториите на ФИТР во […]

Categories
News Активности

Promoted interactive whiteboard in front of the students - School class within "#FridayForYoung @FITD"

Промовирана интерактивна табла пред учениците – Училишен час во рамките на „#ПетокЗаМлади @ФИТР“ Интерактивен училишен час се одржа денес (09.11.2018 година) во просториите на Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР). Часот го водеше професорот по дигитални системи и практична настава, Димитрија Ангелков кој предава во средно стручно училиште „Киро Спанџов“ од Кавадарци, а. истовремено […]

Categories
News Активности

School class within "#FridayForYoung @FITD" - Through interaction to innovative project proposals

Училишен час во рамките на „#ПетокЗаМлади @ФИТР“ – Преку интеракција до иновативни предлог проекти Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) продолжува со предвидените активностите за поддршка на креативното и критичкото размислување кај младите – „#Петок за млади @ФИТР“. Овој петок ФИТР е домаќин на Димитрија Ангелков, професор од средното стручно училиште „Киро Спанџов“ од […]

Categories
News Активности

Project supported by FITD presented at the Fair in Padua

Проект поддржан од ФИТР претставен на Саем во Падова Компанијата ББ Класик Карс со проектот „Замена на мотор за внатрешно согорување кај Застава 750 (фиќо) со електричен мотор“ учествуваше на меѓународниот Саем за класични автомобили „Auto e Moto D’epoca“ кој се одржа во Падова од 25 до 28 октомври. Овој Проект годинава е поддржан од […]

Categories
News Активности

Info session held for the public call "#StartUp" in Tetovo

Одржана инфо сесија за јавниот повик „#СтартАПувај“ во Тетово Претставници на Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) одржаа Инфо сесија за јавниот повик #Стартапувај во Тетово. Целта на овој јавен повик е финансиска поддршка на новоосновани старт-ап и спин-оф компании и е поддржан од Светска банка. Линк и повеќе информации за повикот можете да […]

Categories
News Активности

Macedonia part of the forum "Sarajevo Unlimited 2018" - Adopted joint statement on cooperation in the field of innovation and new technologies

Македонија дел од форумот „Sarajevo Unlimited 2018“ – Усвоена заедничка изјава за соработка во делот на иновациите и новите технологии Македонија и 15 други земји од Централна и Источна Европа, заедно со Кина усвоија заедничка изјава за соработка на полето на иновациите и новите технологии, а во рамките на третиот форум „Sarajevo Unlimited 2018“. Овој […]

Categories
News Активности

Macedonian Government Delegation at the Third Regional Forum on Innovation, Technology and Entrepreneurship Sarajevo Unlimited 2018

Македонска владина делегација на третиот регионален Форум на иновација, технологија и претприемништво Sarajevo Unlimited 2018 Од денес, 05.11.18 до 07.11.18 во Босна и Херцеговина се одржува третиот Регионален форум за иновација, технологија и претприемништво – Sarajevo Unlimited 2018. Владата на Р.М. ќе ја претставува директорот на Фонд за иновации и технолошки развој, Јован Деспотовски, кој […]

Categories
News Активности

Risk assessment will be performed for companies with public office holders - promoted FITD system solution

За компаниите со носители на јавни функции ќе се врши проценка на ризик – промовирано системско решение на ФИТР Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) подготви Предлог протокол за постапување при проценка на ризик за компании апликанти од аспект на поврзаност со носители на јавни функции и нивно влијание. Целта на ФИТР е да […]