Деспотовски на регионална конференција за иновации во Белград ќе ги претстави владините иницијативи за поддршка на иновациите во економијата

Директорот на Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР), Јован Деспотовски, ќе учествува на Innovation Talk 2018 – регионална конференција за технолошки иновации која ќе се одржи во Белград на 29.11.2018, четврток.

Деспотовски ќе учествува на министерскиот панел на кој заедно со министрите задолжени за иновации, наука, истражување и технологија на земјите од регионот, ќе зборува за активностите кои македонската влада ги презема за подобрување на бизнис екосистемот и можностите за поголема достапност до финансиска поддршка за компаниите во земјата.

На маргините на коференцијата директорот на ФИТР, ќе има и билатерални средби со Ненад Поповиќ, министер за иновации и технолошки развој на Р.Србија и со Ален Шераниќ, министер на Република Српска за наука и технологија, на кои ќе бидат разменети искуства и разгледани можностите за регионална соработка.

На конференцијата ќе се обрати и Марија Габриел, комесарката на Европската комисија задолжена за дигитална економија и општество, а истакнати регионални и локални експерти од јавни и меѓународни компании ќе дебатираат на различни панели меѓу кои се: паметни градови, индустрија 4.0, технологија на иднината и соработка меѓу корпорации и иновации. Учесниците на конференцијата ќе бидат запознаени со најновите трендови во областа на иновациите и нивна примена во општеството и економијата, како и со потенцијалите за користење на нови технологии во бизнисот, начинот на кој истите ги менуваат традиционалните индустрии, како и кои се националните рзвојни политики во областа.

Целта на настанот е на едно место да се соберат сите релевантни актери од иновативниот екосистем на регионот како придонес кон отворање на нови можности за соработка во регионот. Повеќе информации за настанот се достапни на https://innovationtalk.rs