Categories
Рекоа за нас

Maкедонската компанија Innovation создаде иновативен уред за мерење шеќер во крвта без боцкање

Maкедонската компанија Innovation создаде иновативен уред за мерење шеќер во крвта без боцкање Македонската компанија Innovation создаде безжичен уред ECG Alert со кој освен што се следи работатата на срцето, се мери и нивото на шеќер во крвта. Иновацијата, која е единствена од овој тип во светот, е веќе заштитена преку два нови патенти поднесени до Светската […]

Categories
Рекоа за нас

Како отпадот станува капитал, кружната економија сè поактивна во Македонија!

Како отпадот станува капитал, кружната економија сè поактивна во Македонија! Кружната економија зазема се поголем замав кај ново отворените бизниси во земјава. Повеќекратното искористување на еден производ е сè поатрактивно кај младите претприемачи „крадејќи“ ги идеите од странство или пак настапувајќи со иновативни проекти за кои и државата дава свој придодес и финансиска поддршка. Освен […]

Categories
Рекоа за нас

Македонската компанија „Елисиум центар“ развива „паметен“ медицински кревет

Македонската компанија „Елисиум центар“ развива „паметен“ медицински кревет „Паметен“ медицински кревет кој ќе им помогне на лицата со инвалидитет и невролошки заболувања кои не се подвижни е најновата иновација на која работи компанијата „Елисиум центар“. Се работи за комплетно македонски проект, во кој тимот на „Елисиум“ го развива и софтверот и изгледот и перформансите на […]

Categories
Рекоа за нас

Запознајте ги Стела и Сани – првите македонски 3D анимирани карактери

Запознајте ги Стела и Сани – првите македонски 3D анимирани карактери Стела и Сани се малите херои од првите 3Д анимирани видеа наменети за едукација и анимација на деца создадени од македонското студио за филмска продукција и пост продукција „Вертиго Висуал” со поддршка на Фондот за иновации и технолошки развој. До сега, ова студио има […]

Categories
Рекоа за нас

Џетмајндс – прва дигитална образовна платформа во земјава што дава квалитетни едукативни материјали

Џетмајндс – прва дигитална образовна платформа во земјава што дава квалитетни едукативни материјали По појавата на коронавирусот тимот на Џетмајндс на Министерството за образование му ја понуди бесплатно својата платформа за изведување на настава, но не добиле никаков одговор, ниту пак потоа биле контактирани туку, како што велат, нетранспарентно е избрано да се направи сега […]

Categories
Рекоа за нас

Македонска компанија разви иновативно решение за мерење на загадувањето

Македонска компанија разви иновативно решение за мерење на загадувањето Луѓето насекаде низ светот ги чувствуваат негативните ефекти од воздушното загадување. Најновите истражувања покажуваат дека скоро 90% од луѓето во светот дишат загаден воздух, што причинува прерана смрт на преку 4 милиони луѓе глобално. За среќа, свеста за поврзаноста помеѓу човековото здравје и загадениот воздух е […]

Categories
Рекоа за нас

Пропоинт, зелена компанија која со вградување соларни панели ја намали емисијата на CO2 за 470 тони за една година

Пропоинт, зелена компанија која со вградување соларни панели ја намали емисијата на CO2 за 470 тони за една година Пропоинт се вбројува меѓу најдобрите печатници во Македонија и веќе 24 години воведува технолошки иновации на пазарот со континуирано инвестирање во нови технологии од врвни европски и светски производители.   Паралелно со инвестициите во офсет и […]

Categories
Рекоа за нас

Произведен првиот електричен автомобил во Македонија

Произведен првиот електричен автомобил во Македонија Со користење на возила на електричен погон јавниот превоз би имал нула негативно влијание врз животната средина Секоја есен се актуелизира прашањето со аеро загадувањето. Проблем со кој се соочуваат голем број на граѓани низ нашата земја. Тетовчани и скопјани се посебно погодени. Загадување кое е причинето поради издувните […]

Categories
Рекоа за нас

Македонски иноватори работат на проект кој ќе овозможи мерење на стрес и емоции

Македонски иноватори работат на проект кој ќе овозможи мерење на стрес и емоции Ако досега преку апликација ги меревте чекорите направени при пешачење или, преку паметни уреди, го следевте пулсот и/или притисокот на телото, наскоро лесно и едноставно ќе може да имате многу повеќе информации за сопственото здравје, односно ќе може да го измерите нивото […]

Categories
Рекоа за нас

Рекоа за нас

Последни објави

Categories
Рекоа за нас

Петре Ристески: Уникатната технологија на Дарис Инжинеринг ќе се вгради во првиот голем пречистувач на амбиентален воздух во Скопје!

Петре Ристески: Уникатната технологија на Дарис Инжинеринг ќе се вгради во првиот голем пречистувач на амбиентален воздух во Скопје! Прочистување на воздухот и од најситните ПМ честички, прашина, вируси и бактерии, алергени, полен, хемикалии, но најважно од се од стакленичкиот гас – јаглероден диоксид, се можностите на иновативната македонска технологија на компанијата „Дарис инженеринг“. Компанијата е […]

Categories
Рекоа за нас

Хојо Тек софистициран софтвер базиран на машинско учење и вештачка интелигенција

Хојо Тек софистициран софтвер базиран на машинско учење и вештачка интелигенција Споделете со нас неколку информации за вашата компанија, кога е основана, примарна дејност, тековни клиенти или слично, или ако е ново основана, која е структурата и од кого е основана? Хојо Тек (Hoyo Tech) е компанија основана во август 2018, и воглавно работиме на создавање […]

Categories
Рекоа за нас

Тханос – ДатаМинд, платформа за динамично профилирање на корисниците

Тханос – ДатаМинд, платформа за динамично профилирање на корисниците Споделете со нас неколку информации за вашата компанија, кога е основана, примарна дејност, тековни клиенти или слично, или ако е ново основана, која е структурата и од кого е основана? Тханос е ново основана компанија, чие портофoлио на услуги воглавно се состои од оптимизирање на работни […]

Categories
Рекоа за нас

Лиридон Али – графички дизајнер кој преку уметноста влијае на општествените промени

Лиридон Али – графички дизајнер кој преку уметноста влијае на општествените промени Уметноста и културата отсекогаш се користеле за испраќање на одредени пораки и за креирање одредено влијание. А графичкиот дизајн е една од културните форми која последниве години се почесто се наметнува и преку која младите и креативни умови испраќаат одредени пораки.   Еден […]

Categories
Рекоа за нас

Прва македонска дигитална образована платформа – JetMinds.org

Прва македонска дигитална образована платформа – JetMinds.org Темата со националната платформа е актуелна во моментот, но сметаме дека би било корисно за вашите читатели да знаат дека на македонскиот пазар постои и алтернативен продукт – платформата JetMinds.org која функционира од 2019 година и опслужува повеќе од 20.000 ученици во основно и средно образование.Платформата JetMinds.org е […]

Categories
Рекоа за нас

Македoнската компанија „КМГ Ливинг“ дизјанира мебел по мерка на лицата со телесен хендикеп

Македoнската компанија „КМГ Ливинг“ дизјанира мебел по мерка на лицата со телесен хендикеп Од компанијата велат дека работат на производство на мебел што ќе има специфични решенија за прaктично функционирање кај лицата со специфични потреби, односно дизајнираат мебел што ќе им го олесни животот, а до одреден степен и ќе ги намали болките на овие […]

Categories
Рекоа за нас

Македонските паметни лежечки полицајци, поставени на две локации во Скопје, докажано го намалуваат загадувањето до 90%!

Македонските паметни лежечки полицајци, поставени на две локации во Скопје, докажано го намалуваат загадувањето до 90%! Побезбеден сообраќај, почитување на дозволената брзина на движење и помало загадување на воздухот, се ефектите од двата паметни лежечки полицајци, кои се поставени на две локации во Скопје. Компанијата Smartbumps, веќе неколку години развива иновативна технологија со која се “казнуваат” […]

Categories
Рекоа за нас

19 Моторс М електричен мопед

19 Моторс М електричен мопед Споделете со нас неколку информации за вашата компанија… кога е основана, примарна дејност, тековни клиент или сл… или ако е ново основана, која е структурата и од кого е основана. 19 Моторс М е ново основано претпријатие од страна на Мартин Спасовски. Целта на претпријатието е развој и производство на […]

Categories
Рекоа за нас

Имаме правна и морална одговорност за употреба на средствата од ФИТР

Имаме правна и морална одговорност за употреба на средствата од ФИТР Северна Македонија нуди релативно ефтин, но високо квалификуван кадар во областа на компјутерските науки и инженерството поради што прогнозите за во иднина се позитивни. Претстојат достигнувања во областа на технологијата, вели во интервју за МКД.мк Дон Левис, член на Комитетот за одобрување на инвестиции при […]

Categories
Рекоа за нас

Magix.AI – Персонален асистент за финансиски организации

Magix.AI – Персонален асистент за финансиски организации Споделете со нас неколку информации за вашата компанија… Кога е основана, примарна дејност, тековни клиенти или сл… или ако е ново основана, која е структурата и од кого е основана? Magix.AI е брзорастечка IT компанија со главен фокус се производи и сервиси во областа на вештачка интелегенција и машинско […]

Categories
Рекоа за нас

Контрол Церт -Софтвер за контрола на фабричко производство на градежните производи

Контрол Церт -Софтвер за контрола на фабричко производство на градежните производи Споделете со нас неколку информации за вашата компанија… Кога е основана, примарна дејност, тековни клиенти или сл… Или ако е ново основана, која е структурата и од кого е основана? КОНТРОЛ ЦЕРТ е овластено тело за сертификација на производи, процеси и услуги од страна […]

Categories
Рекоа за нас

Eдна третина од вкупниот број поддржани компании од ФИТР се во сопственост на жени или имаат жена управител

Eдна третина од вкупниот број поддржани компании од ФИТР се во сопственост на жени или имаат жена управител Жените имаат навистина активно учество во иновативните процеси и значително придонесуваат за позитивните резултати на компаниите кои се подржани од ФИТР. Што е уште поважно е дека се охрабруваат да работат на нови развојни проекти со кои […]