Categories
News Активности Новости

„Предизвик за млади истражувачи“ објавен по трет пат

„Предизвик за млади истражувачи“ објавен по трет пат Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) по трет пат објавува јавен повик  “Предизвик за млади истражувачи“ чија цел е поттикнување на креативното размислување кај децата и поддршка за истражувачки проекти базирани на научен метод. Повикот е наменет за сите основни и средни училишта, а истражувачките проекти на […]

Categories
Активности Новости

ФИТР препознаен како успешен модел – поднесена иницијатива да се преслика на регионално ниво

ФИТР препознаен како успешен модел – поднесена иницијатива да се преслика на регионално ниво Фондот за иновации и технолошки развој е препознаен како успешен пример во студијата изготвена од Светскиот економски форум (ВЕФ) со предлог да се преслика и во другите земји од регионот. Анализата на ВЕФ во која се идентификуваат можностите и приоритети за […]

Categories
News Активности Новости

Поради голем интерес кај младите продолжен рокот за аплицирање на јавниот повик за „старт-ап“ и „спин-оф“ компании

Поради зголемениот интерес, особено од студенти и млади од целата држава, рокот за аплицирање за јавниот повик за кофинансирани грантови за новоосновани трговски друштва „старт-ап“ и „спин-оф“ е продолжен за дваесет дена односно до 15 март, 2020 година (До 23:59 часот).

Categories
Активности Новости

ФИТР воведува нов механизам за поддршка на млади талентирани деца

Фонд за иновации и технолошки развој организираше консултативна дебата за новиот механизам за финансиска поддршка на младите креативци.

Categories
Активности

На барање на компаниите продолжен рокот за аплицирање на јавниот повик за технолошки развој

Поради голем интерес и на барање на домашните компании, рокот за аплицирање по редовна постапка за јавниот повик за кофинансирани грантови за технолошки развој е продолжен до 10 февруари 2020 година (до 23:59 часот).

Categories
Активности Медиуми Последни објави

Поддржуваме поголема продуктивност и конкурентност на малите и средни претпријатија – Вицепремиерката Царовска и директорот Деспотовски во посета на Фејдом

Заменичката на претседателот на Владата задолжена за економски прашања, Мила Царовска и директорот на Фондот за иновации и технолошки развој, Јован Деспотовски, ја посетија компанијата Фејдом, една од компаниите-корисници на кофинансирани грантови за поддршка на иновации.

Categories
Активности

Царовска и Деспотовски во посета на ИТ компанијата Докстим – Преку ФИТР поддржани 314 мали и средни компании, се реализираат проекти во вредност од 57 милиони евра

Царовска и Деспотовски во посета на ИТ компанијата Докстим – Преку ФИТР поддржани 314 мали и средни компании, се реализираат проекти во вредност од 57 милиони евра Заменичката на Претседателот на Владата задолжена за економски прашања Мила Царовска, заедно со директорот на Фондот за иновации и технолошки развој Јован Деспотовски, ја посетија иновативната ИТ компанија […]

Categories
Активности

Потпишан договор помеѓу Министерството за здравство, ФИТР и Израел, чија цел е промоција и имплементација на иновации и развој во здравствениот систем во Република Македонија

Потпишан договор помеѓу Министерството за здравство, ФИТР и Израел, чија цел е промоција и имплементација на иновации и развој во здравствениот систем во Република Македонија Министерството за здравство, Државата Израел и Фондот за иновации и технолошки развој, денеска во Владата на Република Македонија потпишаа трипартитен договор, во областа на здравствената заштита. Договорот носи стратешки план […]

Categories
Активности

Создаваме успешни приказни – ФИТР досега поддржа 314 компании, 54 училишта и 30 организации

Создаваме успешни приказни – ФИТР досега поддржа 314 компании, 54 училишта и 30 организации Во 2019 година во Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) пристигнаа дури 487 апликации за поддршка, што е тројно повеќе од првиот повик во 2015 година кога беа пријавени се 158 апликации. Владата го следеше зголемениот интерес и Буџетот за […]

Categories
Активности

Нов јавен повик на ФИТР „Стартапувај2“ – Зголемен буџет од 1,5 милиони евра за стартап компании

Нов јавен повик на ФИТР „Стартапувај2“ – Зголемен буџет од 1,5 милиони евра за стартап компании Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) објави нов јавен повик за стартап компании. Презентацијата на инструментот на ФИТР кој е наменет за финансиска поддршка на фирми не постари од 6 години, како и критериумите и условите за аплицирање,  […]

Categories
News Активности

Дечиња изработија новогодишни украси за хуманитарни цели

Дечиња изработија новогодишни украси за хуманитарни цели Стотина дечиња од ОУ„Димитар Миладинов“ од Скопје, штитеници од Домот за деца без родители „11 Октомври“, Домот за деца со воспитно социјални проблеми „25 Мај“, под менторство на студентите од Факултетот за дизајн и мултимедија од универзитетот ФОН изработија новогодишни украси, честитки и слики во хуманитарната „Работилница за […]

Categories
News Активности

ФИТР и УНДП ќе работат на зајакнување на иновации во јавниот сектор

ФИТР и УНДП ќе работат на зајакнување на иновации во јавниот сектор Фондот за иновации и технолошки развој и Програмата за развој на Обединетите Нации (УНДП) потпишаа меморандум за соработка со кој преку заеднички активности ќе се работи на засилување на иновациските дејности и воведување иновативни процеси во јавниот сектор, поддршка за раст на малите […]

Categories
News Активности Новости

Избран победникот на ФинХакатонот2

Избран победникот на ФинХакатонот2 Маркетинг стратегијата за наградната игра МојДДВ#МојаНаграда во следните 12 месеци ќе ја реализира маркетинг агенцијата „Меккен“. Таа победи на ФинХакатонот2, што изминативе три дена се одвиваше во Министерството за финансии со цел да се избере најкреативната стратегија за приближување на наградната игра до граѓаните. Осумте тима кои се натпреваруваа со идеи […]

Categories
News Активности

22 проекти од млади претприемачи со потенцијал за брз пораст добија финансиска поддршка преку Програмата за самовработување

22 проекти од млади претприемачи со потенцијал за брз пораст добија финансиска поддршка преку Програмата за самовработување Дваесет и два проекти од млади претприемачи со потенцијал за брз пораст веќе започнаа со реализација преку Програмата за самовработување за 2019г, што ја реализира Агенцијата за вработување, во соработка со УНДП и Фондот за иновации и технолошки […]

Categories
News Активности

Со ребаланс на буџетот повеќе од двојно зголемен бројот на поддржани компании од повикот за комерцијализација на иновации

ФИТР: Со ребаланс на буџетот повеќе од двојно зголемен бројот на поддржани компании од повикот за комерцијализација на иновации По досега рекордно големиот интерес на компаниите за финансирање преку програмата за комерцијализација на иновации на ФИТР, и бројот на квалитетни инвестициски предлог-проекти, Фондот во септември достави иницијатива за проширување на буџетот до Владата на Република […]

Categories
News Активности Новости

Проектот „Local Business Ranker“ поддржан од ФИТР

Проектот „Local Business Ranker“ поддржан од ФИТР Домашната компанија „Интерактив Гејминг“ работи на спроведувањето на Проектот наречен Local Business Ranker, кој има за цел развивање алгоритам со помош на кој ќе може да ги рангираат локалните компании. „Нашето решение треба да даде одговор на прашања од типот кои се најдобри дизајнери на ентериер во Лондон, […]

Categories
Активности

Еко монитор – Иновативен систем поддржан од ФИТР кој ќе мери загадување на ниво на улица

ФИТР и ЕВН со поддршка за младите истражувачи Проектот „Еко монитор“ на македонската компанија „Инфопројект“ претставува хиперлокален систем за мониторинг на загадувањето во урбаните средини. Освен загадувањето се мерат и други метеоролошки параметри како што се осончување, радијација, соларизација правец и брзина за ветер – секаде каде што ќе се утврди дека има потреба се […]

Categories
News Активности

ФИТР и ЕВН со поддршка за младите истражувачи

ФИТР и ЕВН со поддршка за младите истражувачи Светилки од иднината што не се поврзани со струјно коло, а може да светат и да продуцираат постојана светлина која преку бранови ќе се пренесува и на други светилки. Оваа иновација создадена од ученици од средното училиште „Ацо Рускоски“ од Берово, наречена „Светилки на теслини бранови, наградена […]

Categories
News Активности

ФИТР ја поддржа првата Space Tech Конвецијата која се одржа во регионот

ФИТР ја поддржа првата Space Tech Конвецијата која се одржа во регионот Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) ја поддржа Space Tech Convention & NASA Space Apps Challenge, прв настан од ваков вид во регионот. Настанот, кој се одржа од 21-23 Октомври во Скопје со воведно предавање го отвори Брус Питман, главниот стратег на […]

Categories
Активности

„Петок за млади @ФИТР“ – „Забрзан курс“ за аплицирање на меѓународен хакатон на НАСА

„Петок за млади @ФИТР“ – „Забрзан курс“ за аплицирање на меѓународен хакатон на НАСА Предизвици поврзани со вселенски истражувања, како да се аплицира на меѓународен НАСА хакатон и како да се направи интерактивна видео игрица – со овие теми започна новиот серијал настани „Петок за млади @ФИТР“ кој втора година по ред предвидува активности за […]

Categories
News Активности

ФИТР достави до Владата иницијатива за поедноставување на пристапот на компаниите до финансиска поддршка, преку измени на Правилникот за инструментот за поддршка – кофинансирани грантови за технолошки развој

ФИТР достави до Владата иницијатива за поедноставување на пристапот на компаниите до финансиска поддршка, преку измени на Правилникот за инструментот за поддршка – кофинансирани грантови за технолошки развој Измените се состојат од воведување на скратена (fast track) постапка за аплицирање за компании што веќе учествувале на јавни повици на Фондот, а кои ги поминале фазите […]

Categories
News Активности

Наместо умови да извезуваме успешни приказни – Прв академски час на ФИНКИ

Наместо умови да извезуваме успешни приказни – Прв академски час на ФИНКИ Знаењето е единственото богатство кое никој не може да ви го земе – со оваа порака на деканот Иван Чорбев го започна првиот академски час за учебната 2019/2020 година за 1062 бруцоши на Факултет за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ) при Универзитет […]

Categories
News Активности Новости

Меѓународен оглас за избор на двајца членови на Комитетот за одобрување на инвестиции

Меѓународен оглас за избор на двајца членови на Комитетот за одобрување на инвестиции Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) распиша меѓународен оглас за избор на двајца членови на Комитетот за одобрување на инвестиции. Огласот претставува редовна и транспарентна постапка која се прави поради истекот на двогодишниот мандат на двајца од вкупно пет членови на […]

Categories
News Активности

Ги охрабруваме младите и ги подржуваме нивните иновативни и креативни идеи – ФИТР со поддршка за „ИноваМак 2019“

Ги охрабруваме младите и ги подржуваме нивните иновативни и креативни идеи – ФИТР со поддршка за „ИноваМак 2019“ Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) по втор пат го поддржа престижен меѓународен настан – Меѓународен саем на пронајдоци, иновации и нови технологии „ИноваМак 2019“. Организатор на саемот е Националната асоцијација на пронаоѓачите на Македонија (NAIM), а покровител е […]

Categories
News Активности

Шест милиони денари за иновации на најдобрите основци и средношколци

Шест милиони денари за иновации на најдобрите основци и средношколци Во владата на Република Северна Македонија денеска се одржа настан по повод потпишување на договорите за 34 проекти на основни и средни училишта, кои беа наградени во рамките на Програмата „Предизвик за млади истражувачи 2“, на ФИТР и на МОН. На церемонијата се презентираа двата […]

Categories
Активности

Иновативен производ за гаснење пожари, развиен од компанија корисник на грант од ФИТР

Иновативен производ за гаснење пожари, развиен од компанија корисник на грант од ФИТР Заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања д-р Кочо Анѓушев и директорот на Фондот за иновации и технолошки развој Јован Деспотовски, присуствуваа на презентација на производот на компанијата ВТ Продакшн од Скопје, добитник на ко-финансиран грант од Фондот, која се […]

Categories
Активности

Се отвори првиот центар на стартап заедницата во Скопје – MKstartups Space

Се отвори првиот центар на стартап заедницата во Скопје – MKstartups Space Македонската стартап заедница доби свој центар MKstartups Space наменет за настани, вмрежување и едукација на иновативните претприемачи. Центарот се наоѓа во Скопје на локација кај автобуската станица Рекорд, и е под водство на Асоцијацијата Стартап Македонија во соработка со Фондот за иновации и технолошки развој. „Сега […]

Categories
Активности

С. Мaкедонија со скок од 25 места на ранг листата на Глобалниот иновациски индекс

С. Мaкедонија со скок од 25 места на ранг листата на Глобалниот иновациски индекс Северна Македонија, во споредба со минатата година, се искачи 25 места погоре на листата земји кои вложуваат во иновациска инфраструктура, покажува најновиот извештај на Глобалниот иновациски индекс (ГИИ) за 2019 година објавен на 24 месецов. Според овој извештај кој рангира 129 […]

Categories
Активности

Продолжен рокот за аплицирање на јавниот повик INNOV8

Продолжен рокот за аплицирање на јавниот повик INNOV8 Ве известуваме дека рокот за пријавување на јавниот повик за новоосновани трговски друштва „Старт-ап„ и „Спин-оф“ во југозападниот регион на РСМ како дел од проектот „Иновативен Еко-Систем во областа на прекуграничната соработка“ кој заеднички го спроведуваат ФИТР, Национален центар за развој на иновации и претприемачко учење (НЦРИПУ), […]

Categories
Активности

Ученици, родители, професори и експерти активно вклучени во иницијативата за развој на „Фонд на млади умови“ на ФИТР

Ученици, родители, професори и експерти активно вклучени во иницијативата за развој на „Фонд на млади умови“ на ФИТР Анализа на постојните инструменти за поддршка на мотивирани ученици, пропусти во системот, последици од неквалитетните реформи како и проблемите со кои се соочува наставниот кадар и учениците, беа меѓу главните теми на дискусија на четирите фокус групи […]

Categories
Активности

Свечено отворен „Х фактор акцелераторот“ во Велес – Владата на Република Северна Македонија и ФИТР со 450 илјади евра ќе поддржуваат стартап компании од Вардарскиот плански регион

Свечено отворен „Х фактор акцелераторот“ во Велес – Владата на Република Северна Македонија и ФИТР со 450 илјади евра ќе поддржуваат стартап компании од Вардарскиот плански регион Од компаниите е потребна инвентивност, сопствено вложување и преземање разумни ризици, а Владата е партнер и обезбедува финансиска поддршка за стартап компаниите, порача Заменикот на претседателот на Владата […]

Categories
Активности

Отворен ден во Владата за младински политики: Издвојуваме средства за подобрување на младинскиот статус, отворени сме за иницијативи за вклучување на младите во социјалните иновации и бизнис модели

Отворен ден во Владата за младински политики: Издвојуваме средства за подобрување на младинскиот статус, отворени сме за иницијативи за вклучување на младите во социјалните иновации и бизнис модели Во согласност со определбата за овозможување директно учество на граѓанските организации во креирањето јавни политики за континуиран демократски и економски просперитет на државата, во Владата на Република […]

Categories
Активности

455 домашни компании од јавниот повик за комерцијализација на иновации влегуваат во фаза на претселекција

455 домашни компании од јавниот повик за комерцијализација на иновации влегуваат во фаза на претселекција 455 домашни компании од јавниот повик за комерцијализација на иновации влегуваат во фазата на прво оценување. Од овие компании, 207 се микро, 221 мали, а 27 средни. 56% од компаниите се регистрирани во главниот град, додека останатите се распоредени низ […]

Categories
Активности

Избрани македонските зелени бизнис идеи за учество на регионален натпревар

Избрани македонските зелени бизнис идеи за учество на регионален натпревар На 20-ти јуни во Скопје, во организација на здружението за социјални иновации „АРНО“, се одржа финалето на македонскиот натпревар за зелени бизнис идеи. Жири комисијата ги избра идеите: „Challenger-Мобилна апликација која ги наградува сите еколошки одговорни корисници“, „Ракатрак- Природен едукациски центар за деца за животни […]

Categories
Активности

Одржана донаторска конференција на 50-те најголеми компании за храна

Одржана донаторска конференција на 50-те најголеми компании за храна Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев, министерката за труд и социјална политика Мила Царовска и директорот на Фондот за иновации и технолошки развој Јован Деспотовски, денеска учествуваа на „Донаторска конференција на 50-те најголеми компании за храна“, организирана од страна на граѓанската организација „Ајде […]

Categories
Активности

Во Охрид отворен Иновативен Хаб и објавен Инструмент за поддршка на компании од југозападниот регион

Во Охрид отворен Иновативен Хаб и објавен Инструмент за поддршка на компании од југозападниот рeгион Фонд за иновации и технолошки развој денеска во Охрид отвори Иновативен хаб во рамките на Факултетот за туризам и угостителство и објави Јавен повик за финансирање на проекти за новоосновани трговски друшта „старт-ап“ и „спин-оф“, од југозападниот регион. На отворањето […]

Categories
Активности

63 училишта во финалето на „Предизвик за млади истражувачи 2“

ФИТР: 63 училишта во финалето на „Предизвик за млади истражувачи 2“ Шеесет и три основни и средни училишта влегоа во финалето на „Предизвик за млади истражувачи 2“ на Фондот за иновации и технолошки развој кое се спроведува во соработка со Министерството за образование и наука. Тимовите на учениците од 38 основни и 25 средни училишта […]

Categories
Активности

478 апликации, вкупни инвестиции од 105 милиони евра – Презентирани првичните податоци од јавниот повик за грантови за комерцијализација на иновации на ФИТР

478 апликации, вкупни инвестиции од 105 милиони евра – Презентирани првичните податоци од јавниот повик за грантови за комерцијализација на иновации на ФИТР Заменикот на Претседателот на Владата задолжен за економски прашања д-р Кочо Анѓушев и директорот на Фондот за иновации и технолошки развој, Јован Деспотовски денес, на прес конференција, ги презентираа првичните податоци во […]

Categories
Активности

Финансиска поддршка од ФИТР за учество на ученици на повеќе меѓународни натпревари и олимпијади

Финансиска поддршка од ФИТР за учество на ученици на повеќе меѓународни натпревари и олимпијади Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) ќе го поддржи учеството на меѓународни натпревари и олимпијади на ученици од тимовите на “Друштвото на физичари на Македонија“, „Сојузот на техничари и технолози на Македонија“, Фондацијата за промовирање на иновативно учење, едукација и […]

Categories
Активности

Средба на Деспотовски со министерката за наука на Црна Гора, Дамјановиќ

Средба на Деспотовски со министерката за наука на Црна Гора, Дамјановиќ Размена на искуства и продлабочување на соработката помеѓу Фонд за иновации и технолошки развој и Министерството за наука на Црна Гора беа главна тема на денешната средба на директорот на ФИТР, Јован Деспотовски и министерката за наука на Црна Гора Др. Сања Дамјановиќ. Министерката […]

Categories
News Активности Новости

Институциите да функционираат како ентитет

ФИТР: Институциите да функционираат како ентитет Фонд за иновации и технолошки развој, во соработка со Делегацијата на Европска Унија во Република Северна Македонија, денеска ги презентираше препораките од студиите на одржливост во рамките на проектот „Начини на јакнење на иновацискиот екосистем“, финансиран преку претпристапните фондови на ЕУ. Целта на проектот е да се скенира моменталната […]

Categories
News Активности Новости

Денови на ЦЕРН во Република Северна Македонија

Денови на ЦЕРН во Република Северна Македонија Во Академијата на науки и уметности на РСМ, МАНУ од денес се отворени „Денови на ЦЕРН во Република Северна Македонија“. Настанот кој е во организација на Фонд за иновации и технолошки развој (ФИТР) во соработка со Природноматематички факултет од Скопје и МАНУ опфаќа изложба, предавања како и серија […]

Categories
News Активности Новости

ФИТР со реакција на прес конференција на политичката партија ВМРО-ДПМНЕ

ФИТР со реакција на прес конференција на политичката партија ВМРО-ДПМНЕ ФИТР уште пред 15 дена достави своја иницијатива до ДКСК да се разгледаат случаите на фирми поврзани со функционери од актуелната, но и претходната власт. Официјалното барање е доставено на 22ти април 2019 година. Дополнително, потсетуваме дека ниту една од споменатите фирми, за кои постои […]

Categories
News Активности Новости

Известување за „Предизвик за млади истражувачи“

Известување за „Предизвик за млади истражувачи“ Фонд за иновации и технолошки развој ве известува дека на седница на Управен одбор од 20.04.2019 год. донесена е одлука фазата на претселекција на предлог проекти во рамки на јавниот повик „Предизвик за млади истражувачи“ да трае заклучно со 17.05.2019 година. Селекцијата на најдобрите предлог проекти и презентацијата на […]

Categories
News Активности Новости

Досега околу 1000 презмени апликациски пакети за вториот повик од Планот за економски раст на Владата

Досега околу 1000 презмени апликациски пакети за вториот повик од Планот за економски раст на Владата Фондацијата за поддршка на претпријатија – ЕСА Тетово и Стопанската Комора на Северо-Западна Македoнија во соработка со Фондот за иновации и технолошки развој, организираа презентација поврзана со Инструментот за кофинансирани грантови за комерцијализација на иновации пред компаниите од северозападниот […]

Categories
News Активности Новости

ФИТР од денес со децентрализирани информации и поддршка за компаниите

ФИТР од денес со децентрализирани информации и поддршка за компаниите Фондот за иновации и технолошки развој во соработка со Фондацијата за развој на претприемништво, регионална и прекугранична соработка Битола, денеска организираше презентација на Инструментот за кофинансирани грантови за комерцијализација на иновации, на која присуствуваа претставници на педесетина мали, микро и средни претпријатија од Пелагонискиот регион. […]

Categories
News Активности Новости

Вицепремиерот Анѓушев и директорот на ФИТР Деспотовски во посета на „Аквапоника“ – микрокомпанија која е пример за примена на иновации во земјоделството

Вицепремиерот Анѓушев и директорот на ФИТР Деспотовски во посета на „Аквапоника“ – микрокомпанија која е пример за примена на иновации во земјоделството Заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања, Кочо Анѓушев и директорот на Фондот за иновации и технолошки развој Јован Деспотовски ја посетија компанијата „Аквапоника“, добитник на грант од ФИТР. Проектот на […]

Categories
News Активности Новости

Иновативните фирми со 15 проценти побрз раст во продажбата

Иновативните фирми со 15 проценти побрз раст во продажбата Претпријатијата кои се иновативни имаат 15 проценти побрз раст во продажбата отколку неиновативните, осум отсто побрз пораст на продуктивноста и на конкурентноста, како и побрз пораст на платите, беше истакнато на денешната инфо сесија во Сојузот на стопански комори за вториот повик за кофинасирани грантови за […]

Categories
News Активности Новости

Проектот „Вином“ на компанијата Био Инжинеринг со поддршка од ФИТР

Проектот „Вином“ на компанијата Био Инжинеринг со поддршка од ФИТР Проектот „Вином“ на компанијата Био Инжинеринг има за цел да им помогне на малите винарници да станат се поконкурентни на пазарот на производство на новите персонализирани вина. „Нашата компанија е основана во 1998 година, значи веќе постоиме 20 години. Моментално се наоѓаме во нашиот истражувачки […]

Categories
News Активности Новости

Отворање и транспарентност на институциите преку дигитализација – Деспотовски на Дигитален самит во Белград

Отворање и транспарентност на институциите преку дигитализација – Деспотовски на Дигитален самит во Белград Директорот на ФИТР Јован Деспотовски учествува на вториот Дигитален самит на Западен Балкан кој се одржува во Белград. На панелот “Дигитална економија и опшетство“ на кој главни теми беа зголемување на транспарентноста на јавната администрација и поголема употреба на отворени податоци, […]