Categories
Новости

ФИТР: Поттикнуваме инвестициски циклус од 14 милиони евра кај домашните компании за економско заздравување на државата

ФИТР: Поттикнуваме инвестициски циклус од 14 милиони евра кај домашните компании за економско заздравување на државата Инвестиции од речиси 14 милиони евра ќе реализираат домашните компании на јавниот повик за Технолошки развој на Фонд за иновации и технолошки развој, по редовна и скратена постапка. 69 компании вложуваат во технолошки развој околу 10 милиони евра сопствени […]

Categories
Новости

ФИТР: Во тек е финалната селекција на „Предизвик за млади истражувачи 3“ – учениците ги презентираат своите проекти онлајн

ФИТР: Во тек е финалната селекција на „Предизвик за млади истражувачи 3“ – учениците ги презентираат своите проекти онлајн Вкупно триесет и девет основни и средни училишта влегоа во финалната селекција на јавниот повик „Предизвик за млади истражувачи 3″ на Фонд за иновации и технолошки развој кој се спроведува во соработка со Министерството за образование […]

Categories
Новости

ИНТЕРВЈУ Деспотовски: Поддржавме доста храбри идеи, како што е обид за изработка на прв домашен респиратор

ИНТЕРВЈУ Деспотовски: Поддржавме доста храбри идеи, како што е обид за изработка на прв домашен респиратор Фондот за иновации, во координација со Светската банка и со стопанските комори во државата, подготвил предлог за нова мерка за брзо прилагодување на стопанството и е доставена до Владата за одобрување, вели Директорот Јован Деспотовски во интервју за Прес24.  […]

Categories
Новости

ФИТР со Светска банка креираше нов инструмент за економско заздравување за пост-кризната фаза – доставен е на одобрување до Владата

ФИТР со Светска банка креираше нов инструмент за економско заздравување за пост-кризната фаза – доставен е на одобрување до Владата Фонд за иновации и технолошки развој достави до Владата нова мерка за Технолошки развој за брзо прилагодување на КОВИД окружување. Наменет е за економско заздравување на домашните компании во пост-кризната фаза, нивно брзо прилагодување кон […]

Categories
Новости

181 стартапи во финална фаза на “Стартапувај 2“ – инвестициските планови прилагодени кон потребите за брз развој и пост-кризниот период

181 стартапи во финална фаза на “Стартапувај 2“ – инвестициските планови прилагодени кон потребите за брз развој и пост-кризниот период 181 стартапи одат во фазата на финална селекција на вториот јавен повик  “Стартапувај 2“ на Фондот за иновации и технолошки развој и Светската банка. Фондот на овие апликанти им овозможи и прилагодување на веќе доставените инвестициски планови кон новонастанатите услови на […]

Categories
Новости

ИНТЕРВЈУ Деспотовски: Потребно е да се зафатат платите на јавниот сектор, за да се солидаризира со приватниот

ИНТЕРВЈУ Деспотовски: Потребно е да се зафатат платите на јавниот сектор, за да се солидаризира со приватниот Направивме анализа на годишните сметки на скоро 400 микро, мали, средни и големи компании корисници на средства на Фондот за 2019, споредено со предходните години. Бројките се повеќе од охрабрувачки. Овие компании, во просек, пораснале за 8 отсто […]