Categories
Активности

ФИТР: 22 проекти од млади претприемачи со потенцијал за брз пораст добија финансиска поддршка преку Програмата за самовработување

ФИТР: 22 проекти од млади претприемачи со потенцијал за брз пораст добија финансиска поддршка преку Програмата за самовработување Дваесет и два проекти од млади претприемачи со потенцијал за брз пораст веќе започнаа со реализација преку Програмата за самовработување за 2019г, што ја реализира Агенцијата за вработување, во соработка со УНДП и Фондот за иновации и […]

Categories
Активности

ФИТР: Со ребаланс на буџетот повеќе од двојно зголемен бројот на поддржани компании од повикот за комерцијализација на иновации

ФИТР: Со ребаланс на буџетот повеќе од двојно зголемен бројот на поддржани компании од повикот за комерцијализација на иновации По досега рекордно големиот интерес на компаниите за финансирање преку програмата за комерцијализација на иновации на ФИТР, и бројот на квалитетни инвестициски предлог-проекти, Фондот во септември достави иницијатива за проширување на буџетот до Владата на Република […]

Categories
Активности

Проектот „Local Business Ranker“ поддржан од ФИТР

Проектот „Local Business Ranker“ поддржан од ФИТР Домашната компанија „Интерактив Гејминг“ работи на спроведувањето на Проектот наречен Local Business Ranker, кој има за цел развивање алгоритам со помош на кој ќе може да ги рангираат локалните компании. „Нашето решение треба да даде одговор на прашања од типот кои се најдобри дизајнери на ентериер во Лондон, […]

Categories
Активности

Еко монитор – Иновативен систем поддржан од ФИТР кој ќе мери загадување на ниво на улица

ФИТР и ЕВН со поддршка за младите истражувачи Проектот „Еко монитор“ на македонската компанија „Инфопројект“ претставува хиперлокален систем за мониторинг на загадувањето во урбаните средини. Освен загадувањето се мерат и други метеоролошки параметри како што се осончување, радијација, соларизација правец и брзина за ветер – секаде каде што ќе се утврди дека има потреба се […]

Categories
Активности

ФИТР и ЕВН со поддршка за младите истражувачи

ФИТР и ЕВН со поддршка за младите истражувачи Светилки од иднината што не се поврзани со струјно коло, а може да светат и да продуцираат постојана светлина која преку бранови ќе се пренесува и на други светилки. Оваа иновација создадена од ученици од средното училиште „Ацо Рускоски“ од Берово, наречена „Светилки на теслини бранови, наградена […]