Categories
Активности

С. Мaкедонија со скок од 25 места на ранг листата на Глобалниот иновациски индекс

С. Мaкедонија со скок од 25 места на ранг листата на Глобалниот иновациски индекс Северна Македонија, во споредба со минатата година, се искачи 25 места погоре на листата земји кои вложуваат во иновациска инфраструктура, покажува најновиот извештај на Глобалниот иновациски индекс (ГИИ) за 2019 година објавен на 24 месецов. Според овој извештај кој рангира 129 […]

Categories
Активности

Продолжен рокот за аплицирање на јавниот повик INNOV8

Продолжен рокот за аплицирање на јавниот повик INNOV8 Ве известуваме дека рокот за пријавување на јавниот повик за новоосновани трговски друштва „Старт-ап„ и „Спин-оф“ во југозападниот регион на РСМ како дел од проектот „Иновативен Еко-Систем во областа на прекуграничната соработка“ кој заеднички го спроведуваат ФИТР, Национален центар за развој на иновации и претприемачко учење (НЦРИПУ), […]

Categories
News Новости

ФИТР воведува нов механизам за поддршка на млади талентирани деца

Фонд за иновации и технолошки развој организираше консултативна дебата за новиот механизам за финансиска поддршка на младите креативци.

Categories
Активности

Ученици, родители, професори и експерти активно вклучени во иницијативата за развој на „Фонд на млади умови“ на ФИТР

Ученици, родители, професори и експерти активно вклучени во иницијативата за развој на „Фонд на млади умови“ на ФИТР Анализа на постојните инструменти за поддршка на мотивирани ученици, пропусти во системот, последици од неквалитетните реформи како и проблемите со кои се соочува наставниот кадар и учениците, беа меѓу главните теми на дискусија на четирите фокус групи […]

Categories
Активности

Свечено отворен „Х фактор акцелераторот“ во Велес – Владата на Република Северна Македонија и ФИТР со 450 илјади евра ќе поддржуваат стартап компании од Вардарскиот плански регион

Свечено отворен „Х фактор акцелераторот“ во Велес – Владата на Република Северна Македонија и ФИТР со 450 илјади евра ќе поддржуваат стартап компании од Вардарскиот плански регион Од компаниите е потребна инвентивност, сопствено вложување и преземање разумни ризици, а Владата е партнер и обезбедува финансиска поддршка за стартап компаниите, порача Заменикот на претседателот на Владата […]