Categories
Активности

63 училишта во финалето на „Предизвик за млади истражувачи 2“

ФИТР: 63 училишта во финалето на „Предизвик за млади истражувачи 2“ Шеесет и три основни и средни училишта влегоа во финалето на „Предизвик за млади истражувачи 2“ на Фондот за иновации и технолошки развој кое се спроведува во соработка со Министерството за образование и наука. Тимовите на учениците од 38 основни и 25 средни училишта […]

Categories
Активности

478 апликации, вкупни инвестиции од 105 милиони евра – Презентирани првичните податоци од јавниот повик за грантови за комерцијализација на иновации на ФИТР

478 апликации, вкупни инвестиции од 105 милиони евра – Презентирани првичните податоци од јавниот повик за грантови за комерцијализација на иновации на ФИТР Заменикот на Претседателот на Владата задолжен за економски прашања д-р Кочо Анѓушев и директорот на Фондот за иновации и технолошки развој, Јован Деспотовски денес, на прес конференција, ги презентираа првичните податоци во […]

Categories
Активности

Финансиска поддршка од ФИТР за учество на ученици на повеќе меѓународни натпревари и олимпијади

Финансиска поддршка од ФИТР за учество на ученици на повеќе меѓународни натпревари и олимпијади Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) ќе го поддржи учеството на меѓународни натпревари и олимпијади на ученици од тимовите на “Друштвото на физичари на Македонија“, „Сојузот на техничари и технолози на Македонија“, Фондацијата за промовирање на иновативно учење, едукација и […]

Categories
Активности

Средба на Деспотовски со министерката за наука на Црна Гора, Дамјановиќ

Средба на Деспотовски со министерката за наука на Црна Гора, Дамјановиќ Размена на искуства и продлабочување на соработката помеѓу Фонд за иновации и технолошки развој и Министерството за наука на Црна Гора беа главна тема на денешната средба на директорот на ФИТР, Јован Деспотовски и министерката за наука на Црна Гора Др. Сања Дамјановиќ. Министерката […]

Categories
News Активности Новости

Институциите да функционираат како ентитет

ФИТР: Институциите да функционираат како ентитет Фонд за иновации и технолошки развој, во соработка со Делегацијата на Европска Унија во Република Северна Македонија, денеска ги презентираше препораките од студиите на одржливост во рамките на проектот „Начини на јакнење на иновацискиот екосистем“, финансиран преку претпристапните фондови на ЕУ. Целта на проектот е да се скенира моменталната […]

Categories
News Активности Новости

Денови на ЦЕРН во Република Северна Македонија

Денови на ЦЕРН во Република Северна Македонија Во Академијата на науки и уметности на РСМ, МАНУ од денес се отворени „Денови на ЦЕРН во Република Северна Македонија“. Настанот кој е во организација на Фонд за иновации и технолошки развој (ФИТР) во соработка со Природноматематички факултет од Скопје и МАНУ опфаќа изложба, предавања како и серија […]

Categories
News Активности Новости

ФИТР со реакција на прес конференција на политичката партија ВМРО-ДПМНЕ

ФИТР со реакција на прес конференција на политичката партија ВМРО-ДПМНЕ ФИТР уште пред 15 дена достави своја иницијатива до ДКСК да се разгледаат случаите на фирми поврзани со функционери од актуелната, но и претходната власт. Официјалното барање е доставено на 22ти април 2019 година. Дополнително, потсетуваме дека ниту една од споменатите фирми, за кои постои […]