Categories
Активности

ФИТР го објави вториот повик во рамки на Планот за економски раст на Владата

ФИТР го објави вториот повик во рамки на Планот за економски раст на Владата Фондот за иновации и технолошки развој го објави вториот повик од Планот за економски раст на Владата (ПЕР), наменет за ко-финансирани грантови за комерцијализација на иновации. Повикот е наменет за ситемикро, мали и средни претпријатија и приватни здравствени установи (ПЗУ) со […]

Categories
News Активности Новости

Креативна работилница за млади во ФИТР

Креативна работилница за млади во ФИТР Работилница за креативно пишување се одржа денес во ФИТР како дел од иницијативата „Петок за млади @ФИТР“. Работилницата ја водеше младата авторка за детска литература, Билјана С. Црвенковска. „Инициравме создавање на национална програма за развој и поддршка на таленти. И денешната работилница и големиот интерес на учениците е најдобра […]

Categories
News Активности Новости

34 проекти на домашни компании ќе се финансираат преку јавниот повик „СтартАПувај“

34 проекти на домашни компании ќе се финансираат преку јавниот повик „СтартАПувај“ Комитетот за одобрување на инвестиции на Фонд за иновации и технолошки развој (ФИТР) донесе одлука за финансирање на 34 предлог проекти со што се исцрпени сите првично определени средства за повикот, односно 1 милион евра. Јован Деспотовски, директорот на Фондот, на денешниот брифинг […]

Categories
News Активности Новости

Едукативна обука за справување при кризни ситуации и масовни катастрофи во организација на МЗ и ФИТР

Едукативна обука за справување при кризни ситуации и масовни катастрофи во организација на МЗ и ФИТР Министерот за здравство, д-р Венко Филипче и директорот на ФИТР, Јован Деспотовски ја отворија дводневната едукативна обука за Итна медицинска помош и менаџирање на ресурси, која се организира во рамки на потпишаниот Меморандум за соработка на Министерството за здравство […]

Categories
News Активности Новости

Израелски бизниси заинтересирани за македонските компании – корисници на ФИТР

Израелски бизниси заинтересирани за македонските компании – корисници на ФИТР Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) во соработка со амбасадата на Израел во земјава, денеска организираше средба меѓу израелски инвеститори и македонски компании – корисници на ФИТР чија цел е да се отворат нови можности за поддршка и развој на македонските компании и пристап […]

Categories
News Активности Новости

ФИТР со нова иницијатива за државна програма за развој и поддршка на талентирани деца

ФИТР со нова иницијатива за државна програма за развој и поддршка на талентирани деца Фондот за иновации и технолошки развој со поддршка на амбасадата на Обединетото Кралство во РСМ и УНИЦЕФ покрена иницијатива за поддршка и развој на талентирани деца со цел да се креира системско решение со кое државата во иднина ќе вложува во […]

Categories
Активности

ФИТР со поддршка на проект на Аквапоника

Categories
News Активности Новости

ФИТР и Македонска берза отвораат пристап до алтернативни можности за финансирање за македонските компании

ФИТР и Македонска берза отвораат пристап до алтернативни можности за финансирање за македонските компании Фонд за иновации и технолошки развој и „Македонска берза“ денеска потпишаа меморандум за соработка, чија цел меѓу другото е на македонските компании да им се овозможи пристап до алтернативен извор за прибирање капитал. На присутните претставници на компании корисници на ФИТР […]