Categories
Активности

Презентација на Оперативниот план за вработување 2019: Поддршка за самовработување, раст на плати и нови работни места, обуки за побарувани занимања и занаети, за дигитални вештини, поддршка за вработување на лица со попреченост – шанса за сите!

Презентација на Оперативниот план за вработување 2019: Поддршка за самовработување, раст на плати и нови работни места, обуки за побарувани занимања и занаети, за дигитални вештини, поддршка за вработување на лица со попреченост – шанса за сите! Денеска во малата сала во Филхармонија се одржа панел дискусија помеѓу владини претставници на институциите, претставници на бизнис […]

Categories
Активности

Министерката Апостолска и директорот на ФИТР Деспотовски на средба за вмрежување помеѓу мултинационалните и домашните компании во Република Северна Македонија

Министерката Апостолска и директорот на ФИТР Деспотовски на средба за вмрежување помеѓу мултинационалните и домашните компании во Република Северна Македонија Министерката без ресор задолжена за странски инвестиции, Зорица Апостолска, денес учествуваше на средба за вмрежување помеѓу мултинационалните и домашните компании во Република Северна Македонија, кој се одржа во Скопје. Настанот е во организација на Центарот […]

Categories
News Активности Новости

Прв државен натпревар “Прва Лего Лига“- Над 100 деца се натпреваруваат со свои иновативни решенија

Прв државен натпревар “Прва Лего Лига“- Над 100 деца се натпреваруваат со свои иновативни решенија Над 100 деца денеска во Штип се натпреваруваат на првиот државен натпревар „Прва Лего Лига“ за деца од 9 до 16 години што е меѓународна мултидисциплинарна истражувачка програма која ги инспирира младите луѓе да истражуваат во науката и да решаваат […]

Categories
News Активности Новости

ВИДЕО: Претставен концептот на новиот Научно-технолошки парк во Скопје

ВИДЕО: Претставен концептот на новиот Научно-технолошки парк во Скопје Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) го претставува концептот на новиот Научно-технолошки парк во Скопје. Проектот ќе се гради во три фази, а видеото од концептот на Научно технолошкиот парк е достапно на следниот линк:https://youtu.be/ru_WJ5TLzMo Основањето на Паркот е иницијатива на Владата на Република Северна […]

Categories
News Активности Новости

Заштита на животната средина со употреба на ИТ технологии – Проект на основци од ОУ „Лазо Ангеловски“ поддржан од ФИТР

IoT (Internet of Things) – Аквапоничен рециклирачки систем“ – претставен проектот на креативните ученици и нивните ментори од ОУ „Лазо Ангеловски“ од Скопје. Овој Проект е поддржан од страна на Фонд за иновации и технолошки развој (ФИТР), во рамки на „Предизвик за млади истражувачи 1

Categories
News Активности Новости

Важно известување од Фондот за иновации и технолошки развој

Важно известување од Фондот за иновации и технолошки развој Почитувани, Во врска со постапките за аплицирање, евалуација и доделување на финансиска поддршка за ко-финансирање на инвестиции во иновации и технолошки развој, Ве известуваме за следното:Фондот за иновации и технолошки развој НЕ поддржува, НЕ учествува, ниту пак соработува со физички или правни лица во активности и […]

Categories
News Активности Новости

Електричното Фиќо, пример за соработка меѓу проект финансиран од ФИТР и странски инвеститор

Електричното Фиќо, пример за соработка меѓу проект финансиран од ФИТР и странски инвеститор Заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања д-р Кочо Анѓушев, директорот на Фондот за иновации и технолошки развој Јован Деспотовски и директорот на Дирекцијата за технолошко индустриски развојни зони Александар Младеновски присуствуваа на презентација на електричното возило ЗАС Г20, производ […]

Categories
News Активности Новости

Почнува со работа Деловно-технолошки акцелератор УКИМ, дел од Научно-технолошки парк

Почнува со работа Деловно-технолошки акцелератор УКИМ, дел од Научно-технолошки парк Претседателот на Владата Република Северна Македонија, Зоран Заев, денеска присуствуваше и се обрати на отворањето на Деловно-технолошкиот акцелератор за млади претприемачи и иноватори, во рамки на Научно-технолошкиот парк, сместен во кампусот на техничките факултети во Скопје. На настанот, кој го модерираше директорот на Фондот за […]

Categories
News Активности Новости

Објавен вториот јавен повик „Предизвик за млади истражувачи“ на Фонд за иновации и технолошки развој

Објавен вториот јавен повик „Предизвик за млади истражувачи“ на Фонд за иновации и технолошки развој Заменик министерот за образование и наука Петар Атанасов и директорот на Фонд за иновации и технолошки развој Јован Деспотовски денеска го презентираа вториот јавен повик за финансирање научно-истражувачки проекти во основни и средни училишта – „Предизвик за млади истражувачи“. Според […]