Categories
News Активности Новости

Со вториот инвестициски бран од Планот за економски раст на Владата на Република Македонија се поттикнуваат инвестиции од 2 милијарди денари во проекти со ангажман од над 800 лица со просечна плата од 40.000 денари

Со вториот инвестициски бран од Планот за економски раст на Владата на Република Македонија се поттикнуваат инвестиции од 2 милијарди денари во проекти со ангажман од над 800 лица со просечна плата од 40.000 денари Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев заедно со заменик на претседателот на Владата задолжен за економски прашања и […]

Categories
News Активности Новости

Студенти креираа нов финансиски инструмент за ФИТР

Студенти креираа нов финансиски инструмент за ФИТР Предлог проектите на два тима од трета година на Економски факултет – Скопје, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, беа избрани како најдобри од деветте групи кои денеска во Фонд за иновации и технолошки развој ги презентираа своите решенија за нов финансиски инструмент за ФИТР. Одлуката ја донесе петчлената […]

Categories
News Активности

Подолжува силната поддршка на конкурентноста на приватниот сектор

Подолжува силната поддршка на конкурентноста на приватниот сектор Министерката без ресор задолжена за странски инвестиции, Зорица Апостолска и претставник на Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) на 07.12.2018 година реализираа работна средба со претставници на бизнис заедниците од општините Делчево, Берово, Македонска Каменица и Пехчево. Стопанствениците од овој регион, на средбата која се одржа […]

Categories
News Активности

Потпишан меморандум за соработка за промоција на стручното образование во Македонија – стручните занимања нудат стабилно вработување и солидни плати

Потпишан меморандум за соработка за промоција на стручното образование во Македонија – стручните занимања нудат стабилно вработување и солидни плати Денес во Владата на Република Македонија, потпишан е Меморандум за соработка за заедничка медиумска кампања за промоција на стручните занимања и стручното образование, чија главна цел е јакнење на свеста за значењето на овој тип […]

Categories
News Активности

Македонскиот стартап Свифт Дата меѓу седумте најдобри на Саемот за вселенски иновации во Хјустон

Македонскиот стартап Свифт Дата меѓу седумте најдобри на Саемот за вселенски иновации во Хјустон Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) го поддржа учеството на тимот Свифт Дата на SpaceCom самитот кое беше во организација на Њуменс Бизнис Акцелераторот. Македонскиот стартап Свифт Дата кој работи во областа на обновливите извори на енергија успешно се пласираше […]