Categories
News Активности

#ПетокЗаМлади @Технома – ФИТР организира работилница за поттикнување на иновации помеѓу средношколците

#ПетокЗаМлади @Технома – ФИТР организира работилница за поттикнување на иновации помеѓу средношколците Фондот за иновации и технолошки развој продолжува со започната иницијатива – #Петок за млади @ФИТР, со цел да се поттикнат креативните вештини и иновативноста кај младите. Овој петок (25.10.2018 год) во рамките на манифестацијата Макинова која е поддржана од Фондот, на саемот Технома […]

Categories
News Активности

Стартапувај: нов јавен повик од 1 милион евра за „старт-ап“ и „спин-оф“ компании од ФИТР и Светска Банка

Стартапувај: нов јавен повик од 1 милион евра за „старт-ап“ и „спин-оф“ компании од ФИТР и Светска Банка Фондот за иновации и технолошки развој го објави новиот јавен повик за финансиска поддршка за новоосновани старт-ап и спин-оф компании. Презентацијата на инструментот за ко-финансирани грантови за новоосновани трговски друштва старт-ап и спин-оф, како и критериумите и […]

Categories
News Активности

Покана за настан – нов повик за финансиска поддршка на ФИТР и СБ

Покана за настан – нов повик за финансиска поддршка на ФИТР и СБ Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) објавува нов повик од 1 милион евра за финансиска поддршка на новоосновани „стартап“ и „спиноф“ компании. Во фокусот на оваа програма поддржана од Светската банка се младите, а целта е поттикнување на иновативноста преку истражување […]

Categories
News Активности

50 македонски компании учествуваат на работилница на ФИТР за “Инвестициска подготовка“

50 македонски компании учествуваат на работилница на ФИТР за “Инвестициска подготовка“ Експерти и професори од САД и Европа со меѓународно искуство во областа на иновациите, претприемништво, развој на нови бизниси, маркетинг, продажба и пласирање на производи ја водат дводневната работилница која се реализира во соработка и со поддршка од „Швајцарската програма за претприемништво“, финансирана од […]

Categories
News Активности

ФИТР со нова иницијатива „Петок за млади“

ФИТР со нова иницијатива „Петок за млади“ Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) започна со нова иницијатива „#Петок за млади @ФИТР“ со цел да се поттикнат креативните вештини и иновативноста кај младите.   Овој петок (12.10.2018) започнавме со презентација на победничките проекти на учениците од пет средни училишта кои ги креираа во рамките на […]

Categories
News Активности

Работилница за подготовка на Јавен повик за проекти во областа на животната средина

Работилница за подготовка на Јавен повик за проекти во областа на животната средина Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) организираше работилница за подготовка на Јавен повик за проекти, во просторот на Јавна соба, во Скопје. Како што беше истакнато од Јован Деспотовски, директор на ФИТР, со Јавниот повик, прв вон рамките на постојните инструменти […]

Categories
Активности

Покана за настан „Петок за млади во ФИТР“

Покана за настан „Петок за млади во ФИТР“ Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) започнува со нова иницијатива „#Петок за млади @ФИТР“. Со цел да се поттикнат креативните вештини и иновативноста кај младите, меѓу другото, редовно ќе се организираат иновативни тематски работилници со ученици од основни и средни училишта. Започнуваме овој петок (12.10.2018) со […]

Categories
News Активности

Прогласени победничките тимови – Успешно заврши првата UPSHIFT работилница со поддршка на ФИТР и УНИЦЕФ

Прогласени победничките тимови – Успешно заврши првата UPSHIFT работилница со поддршка на ФИТР и УНИЦЕФ Голема посветеност, активност и вистинска иновативност покажаа тимовите основци и средношколци на првата UPSHIFT работилница за социјално претприемништво која ја организираше CEED Hub Скопје, а беше поддржана од Фондот за иновации и технолошки развој и УНИЦЕФ. По тродневна активна работа која […]

Categories
Активности

Проект финансиран од ФИТР освои сребрен медал на меѓународен натпревар во Тајван

Проект финансиран од ФИТР освои сребрен медал на меѓународен натпревар во Тајван Изложбата на пронајдоци и нови технологии „Taiwan INNO TECH EXPO” која е дел од активностите на Бирото за трговија на Тајван, а ја организира Тајванската организација за промоција на меѓународната трговија (TAITRA), оваа година се одржа од 27 –ми до 29 -ти септември во […]

Categories
Активности

Се одржува прва UPSHIFT работилница со поддршка на ФИТР и УНИЦЕФ

ФИТР и ЕВН со поддршка за младите истражувачи Од денес до 06 октомври, десет тимови на идни претприемачи, составени од ученици од основни и средни училишта, учествуваат на првата UPSHIFT работилница за социјално претприемништво во организација на CEED HUB Скопје, а поддржана од Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) и УНИЦЕФ. UPSHIFT работилницата се […]