Categories
Активности

Јавна презентација на иновативни решенија за предизвикот „ПристАПП транспорт“

Јавна презентација на иновативни решенија за предизвикот „ПристАПП транспорт“ Денеска во Министерството за транспорт и врски се одржа Јавна презентација на иновативни решенија за нов систем „ПристАПП транспорт“ за управување во областа на патничкиот и товарниот сообраќај. Новото софтверско решение има за цел да обезбеди поефикасно, поевтино и потранспарентно решение во процесот на издавање на […]

Categories
Активности

Прв ФинХакатон на Министерство за финансии и ФИТР

Прв ФинХакатон на Министерство за финансии и ФИТР Министерството за финансии на Република Македонија во соработка со Фондот за иновации за првпат организира ФинХакатон. Oвој 48-часовен предизвик има за цел да собере и поттикне млади, креативни и иновативни луѓе да изработат демо иновативни софтверски и мултимедијални решенија. Креираните алатки ќе треба да ги доближуваат јавните […]

Categories
Активности

Огромен интерест на малите и средни компании на првиот јавен повик на ФИТР – поднесени 236 проекти со вкупна вредност од 51 милиони евра

Огромен интерест на малите и средни компании на првиот јавен повик на ФИТР – поднесени 236 проекти со вкупна вредност од 51 милиони евра „Посебно сме горди што со овој прв инвестициски бран ќе се отворат нови 245 работни места каде просечната плата ќе изнесува околу 800 евра, а со денешните договори кај компаниите ќе […]

Categories
Активности

Партнерство за социјално претприемништво на младите

Партнерство за социјално претприемништво на младите Министерството за образование и наука, Фондот за иновации и технолошки развој и УНИЦЕФ денес го претставија партнерството за социјално претприемништво наменето за младите. Преку UPSHIFT – програма што комбинира дел од водечките пристапи во развојот на младите и адолесцентите со најдобрите практики од приватниот сектор и со дизајн насочен […]

Categories
News Активности

4,2 милиони денари доделени на најуспешните 20 училишта кои учествуваа на „Предизвикот за млади истражувачи“

4,2 милиони денари доделени на најуспешните 20 училишта кои учествуваа на „Предизвикот за млади истражувачи“ Во Владата на Република Македонија се одржа настан во организација на Фондот за технолошки развој и иновации посветен на прогласување на најуспешните 20 училишта од Предизвикот за млади истражувачи. Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев им посака топло […]