Categories
Активности

Македонија и Косово ќе развиваат соработка во секторот на иновации

Македонија и Косово ќе развиваат соработка во секторот на иновации Министерот за иновации и претприемништво на Косово, Бесим Беќај, ја предводеше делегацијата која одржа билатерална средба со Јован Деспотовски, директор на Фондот за иновации и технолошки развој и неговиот тим, во просториите на Владата на Република Македонија. Состанокот се одржа на иницијатива на Светска Банка, […]

Categories
Активности

Започна првата фаза од реализацијата на „Научно-технолошки парк“ во Македонија

Започна првата фаза од реализацијата на „Научно-технолошки парк“ во Македонија Фондот за иновации и технолошки развој во соработка со Министерството за информатичко општество и администрација започнаа со првата фаза за реализација на проектот за основање „Научно-технолошки парк“ во Македонија. Во просториите на Фондот за иновации и технолошки развој вчера се одржа прв работен состанок, на […]

Categories
Активности

15 компании добитници на средства на Четвртиот јавен повик на ФИТР

15 компании добитници на средства на Четвртиот јавен повик на ФИТР Избрани се 15-те компании кои ќе добијат средства за финансирање на своите иновативни проекти со кои аплицираа на Четвртиот јавен повик на Фондот за иновации и технолошки развој. Добитници на средства преку инструментот Кофинансирани грантови за новоосновани трговски друштва „старт-ап“ и „спин-оф“: Ангор АГ од Струга за изработување […]

Categories
Активности

Владата на Република Македонија станува партнер во финансирање иновативни проекти на домашните компании

Владата на Република Македонија станува партнер во финансирање иновативни проекти на домашните компании Во Владата на Република Македонија денеска се одржа свеченост по повод доделувањето на договорите за финансирање на иновативни проекти на 20 домашни микро, мали и средни претпријатија кои аплицираа на два јавни повици спроведени од страна на Фондот за иновации и технолошки […]